Overslaan en naar de inhoud gaan

Qualcomm neemt UvA-spinoff Euvision over

Euvision werd 5 jaar geleden opgericht om wetenschappelijke aan het Instituut voor Informatica ontwikkelde inzichten in beeldherkenning commercieel te exploiteren. Dat resulteerde onder meer in software die voor digitale foto’s en video’s verrassend trefzeker 'uitrekent' wat het plaatje voorstelt: een molen, een man, een kind, maar ook een bepaald type auto of bepaald servies. Kortom: wat dan ook.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

De software kan de beelden sorteren of koppelen aan te automatiseren acties. Dat biedt vooral toepassingsmogelijkheden als het gaat om grote hoeveelheden digitaal beeld. Toepassingen liggen onder meer op het vlak van bewaking van beeldmerkenrecht, herkenning van advertenties voor verboden goederen (wapens, pillen) of het geautomatiseerd traceren van kinderporno.

Behoefte aan verwerkingskracht opjagen

Om een een beeld te geven van wat de EUvisiontechnologie al op basis van een zeer kleine processor vermag, plaatste EUvision een jaar gelden een demonstratie-app in de iTunes Store van Apple. Het appje dat de foto's in het foto-album op de Iphone automatisch in toepasselijke rubrieken groepeert, werd in korte tijd een enorme hit.

Een op EUvions technologie gebaseerde videozoekmachine van de UvA kwam vorige maand nog als beste uit de bus bij de jaarlijkse test van het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST).

In antwoord op vraag wat een chipfabrikant met de beeldherkenningstechnologie wil aanvangen legt commercieel directeur Jan-Willem Klerkx uit dat het Qualcomm vooral te doen is om het opjagen van de behoefte aan mobiele verwerkingskracht: "Visiontechnologie is processorintensief. Qualcomm maakt processors voor smartphones en tablets. (..) Hoe meer die processors te doen hebben hoe beter het is. Dat is hun kant. Onze kant is verspreiding van Impala-technologie".

Elk jaar beter

De basis voor de applicaties van Euvision werd gelegd in de onderzoeksgroep van het Instituut voor Informatica (IvI) van de UvA onder leiding van hoogleraar Computer Vision Arnold Smeulders en universitair hoofddocent Cees Snoek. "Tien jaar geleden begon een wereldwijde competitie bij het Amerikaanse National Institute of Standards and Technology (NIST) wie de beste en de slimste beeldzoekmachine kon maken. Van het begin af aan stonden we met onze onderzoeksoplossingen in de top-3 van deze internationale competitie. Steeds meer universiteiten, waaronder Oxford en Carnegie Mellon University (CMU), deden mee en later ook de researchafdelingen van grote bedrijven als IBM en Microsoft. We wisten onze hoge positie de jaren daarna steeds vast te houden. Onze software voor automatische beeldherkenning werd elk jaar beter. Harro Stokman, destijds promovendus bij het IvI, had ervaring in het bedrijfsleven. Met Jan-Willem Klerkx als commercieel directeur bouwde Stokman een hightechbedrijf rond deze software", vertelt Smeulders.

Voornamelijk voor de internationale markt

Vanaf het begin leverde Euvision voornamelijk voor de internationale markt. Daarmee werd de software ook buiten de wetenschap toegankelijk. Smeulders: 'Met deze spin-off volgen we het voorbeeld van universiteiten als Stanford en Oxford, die dit al jaren op deze manier doen. Dat is doorslaggevend geweest voor het succes van Euvision, dat nu bevestigd wordt door de overname door Qualcomm."

UvA Holding BV participeert sinds het eerste jaar in Euvision. Hans Amman, vicevoorzitter College van Bestuur UvA en portefeuillehouder kennisvalorisatie zegt daarover: "De UvA werkt hard aan het versterken van Amsterdam als kennisregio. Dat doen we door wetenschappelijke kennis zo veel mogelijk beschikbaar te maken voor maatschappij en economie, en de oprichting van spin-offs te stimuleren. Met de overname van Euvision door het wereldwijd opererende Qualcomm wordt het bereik van die kennis nog groter.’

Hoeveel Qualcomm voor EUvision betaalt is niet bekendgemaakt. Qualcomm heeft een marktwaarde van meer dan 100 miljard dollar en heeft meer dan 170 vestigingen in meer dan 40 landen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in