Overslaan en naar de inhoud gaan

Supercomputer says: mondmasker heel effectief

Het Japanse onderzoekscentrum RIKEN heeft met de nieuwe krachtigste supercomputer ter wereld - Fugaku - onderzoek gedaan naar het effect van mondmaskers en 'kuch'-schermen. Uit simulaties van het gedrag van aerosolen en druppeltjes trekken de Japanse onderzoekers de conclusies dat beide heel effectief zijn, met name in een werksituatie.
Mondkapje
© CC0 - Unsplash.com
CC0 - Unsplash.com

"Een van de redenen waarom de infectiegraad in Japan zo laag is ten opzichte van andere ontwikkelde landen kan het resultaat zijn - of in iedere geval gedeeltelijk - vanwege het werk dat is gedaan op Fugaku", claimt Satoshi Matsuoka, directeur van het RIKEN Center for Computational Science. Hij sprak gisteren op de online conferentie ActivateNow van Fujitsu.

Spatschermen hebben geen enkele zin

Het gunstig effect gemeten bij het gebruik van mondkapjes en 'kuch'-schermen, treedt niet op bij het gebruik van  van spatschermen die op het hoofd worden gedragen, licht onderzoeker Makoto Tsubokura, teamleider bij het RIKEN-onderzoekscentrum toe in The Guardian. Die zijn nagenoeg ineffectief in het onderscheppen van aerosolen is de conclusie uit de simulatie-experimenten. Vrijwel 100 procent van de zwevende druppels met een diameter van minder dan 5 micrometer ontsnappen aan zo'n gezichtsscherm. Deze schermen worden vaak in de horeca gebruikt maar ook op scholen.

Fujitsu bouwde de Fugaku supercomputer samen met gebruikers van het RIKEN-onderzoekscentrum. De supercomputer is de eerste op ARM-processoren gebaseerde getallenkraker die de top bereikte van de supercomputerranglijst die elk halfjaar wordt opgesteld. De installatie is nog niet helemaal afgerond maar onderzoekers kunnen er al wel mee aan de slag en bereiken er al "geweldige resultaten" mee, zoals de aerosolensimulaties, zei Matsuoka.

Er wordt ook onderzoek gedaan naar de werking van al bestaande medicijnen - zoals tegen hartproblemen en hoge bloeddruk - op het ziekteverloop van Covid-19. "Sommige blijken enorm bruikbaar. Als deze middelen daadwerkelijk effectief zijn hebben we goedkope medicijnen met erg weinig bijeffecten die niet alleen Covid-19 kunnen genezen, maar ook kunnen worden ingezet om mensen met een hoog risico preventief te beschermen."

Samenwerken met de TU Delft

Fujtisu kondigde tijdens de ActiveNow conferentie ook aan te investeren in de bouw van kwantumcomputers. Daartoe is samenwerking gezocht met drie universiteiten waaronder de TU Delft. In Delft wil Fujitsu bijdragen aan fundamenteel onderzoek naar de toepassing van diamant-gebaseerde spin-qubits in kwantumcomputers.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in