Overslaan en naar de inhoud gaan

Universitair onderzoek goed voor innovatie

Het Europees Octrooibureau (EOB) publiceerde onlangs een eerste rapport over de bijdrage van universiteiten aan patenten en de daaruit voortvloeiende innovatie: The role of European universities in patenting and innovation. Universitair onderzoek blijkt goed voor 10% van alle Europese patentaanvragen.  

universiteit afgestudeerd
Shutterstock

Van alle Europese academische patenten is 4,5% aangevraagd door Nederlandse universiteiten (4898 stuks), waarbij de TU Eindhoven met 1404 patenten met kop en schouders boven de rest uitsteekt. De TU Delft staat met 699 op de tweede plaats. Daarna komen Universiteit Utrecht (413), Universiteit van Amsterdam (380) en Rijksuniversiteit Groningen (355).  

Nederlandse universiteiten hebben gemiddeld genomen het hoogste aantal patenten per instelling, namelijk 244,9 stuks. Zwitserland komt daar vlak achter. Verder lijkt de sleutelrol die het EOB toeschrijft aan Nederlandse universiteiten in het stimuleren van innovatie enigszins overdreven. Nog geen 5% van de Europese academische patenten is vanuit Nederlandse universiteiten aangevraagd, blijkt uit het EOB-rapport.  

De opbrengsten van patenten

In het rapport is een tabel opgenomen over wat de patenten de universiteiten opleveren, op basis van een onderzoek van ASTP (2023), een non-profit organisatie die zich inzet voor kennisuitwisseling tussen universiteiten en industrieën. In 2021 genereerde het intellectuele eigendom in totaal 822 miljoen euro aan commerciële omzet, gerapporteerd door 477 respondenten. 311 respondenten rapporteerden een geaggregeerde omzet van 379 miljoen euro uit patent-licenties specifiek. Contracten met industrieën leverden universiteiten samen 2,4 miljard euro op, industriële contracten voor onderzoek leverden de universiteiten samen 1,2 miljard euro op.  

IT-patenten

Van alle academische patenten die tussen 2000 en 2020 werden aangevraagd bij het Europees Octrooibureau (EOB), was bijna 12% IT-gerelateerd. Patenten op het gebied van semiconductors vormden met 41% het grootste cohort (4728 stuks). Daarna volgen telecommunicatie (3511 stuks, 30%), audiovisuele technologie (2786 stuks, 24%) en IT-methoden voor management (533 stuks, 4,6%). 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in