Vermeend: ‘Digitalisering zet wereldeconomie op zijn kop’
Vermeend is bij de faculteit Management, Science & Technology van de Open Universiteit benoemd tot hoogleraar van de nieuwe leerstoel Economie 4.0 (vakgroep Strategie en General Management). In zijn inaugurele rede, getiteld 'De revolutie van economie 4.0', gaat de oud-minister in op de maatschappelijke en economische gevolgen van de zogenoemde 'new economy'.
De leerstoel sluit nauw aan bij de ontwikkelingen rondom Business Intelligence en Smart Services. Omtrent dit thema werkt de Open Universiteit samen met Universiteit Maastricht en Zuyd Hogeschool aan de totstandkoming van een expertisecentrum.
Smartphone-economie
Vermeend is ervan overtuigd dat het komende decennium de wereldeconomie razendsnel en ingrijpend zal veranderen. “Nieuwe technologische ontwikkelingen en de onstuitbare opmars van het internet spelen hierin een grote rol”, aldus Vermeend. Hij wijst in dit verband met name naar het mobiele internet, nu al aangeduid als de tablet- en smartphone-economie. Maar daar blijft het volgens hem niet bij, want de economische machtsverschuivingen tussen westerse industrielanden en opkomende economieën als China, India, Brazilië en Rusland zorgen voor verandering.
Vermeend denkt verder dat klanten steeds mondiger en veeleisender worden. “Dankzij het internet hebben consumenten een toenemende invloed op dienstverlening, producties en bedrijfsimago's. De afgelopen jaren zijn wereldwijd talloze traditionele bedrijven ten onder gegaan vanwege aanpassingsgebrek aan de trend van digitalisering.” Hij wijst in dit verband naar de muziekindustrie, de reissector, de boeken- en krantenwereld maar ook naar de detailhandel.
Technologische innovaties
Volgens Vermeend staan mobiel internet en nieuwe internettoepassingen op het gebied van e-business, e-government, e-health, e-education, e-security en e-energy in de kopgroep van innovaties met een sterke economische impact. In zijn rede stipt hij een aantal andere belangrijke ontwikkelingen aan, waaronder die van de slimme robottechnologie, Internet of Things, 3D-printen, nano-technologie, cloudcomputing, serious gaming en analyse technologieën voor big data. Volgens Vermeend hebben deze ontwikkelingen een sterke invloed op de economische groei en welvaart van een land, maar ook op de verdienmodellen van bedrijven.
Het is volgens hem noodzakelijk dat technologische innovaties bij politieke beleidsmakers en ondernemers bovenaan de agenda komen te staan. Vermeend was van 1994 tot 2000 staatssecretaris van Financiën en van 2000 tot 2002 minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Momenteel is hij onder meer aanjager ICT-doorbraakprojecten MKB, lid van de VROM-raad en bestuurslid van VNO-NCW.
De oratie vindt plaats op dinsdag 7 oktober om 16.00 uur in het Parkstad Limburg Theater in Heerlen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee