Wetenschappers bouwen lever met 3D-printer
Framework van suikermoleculen
Door de cellen samen te voegen met bloedvaten in een ‘framework’ van geprinte suikermoleculen blijven de cellen lang genoeg leven om weefsel te vormen. Nadat de vaten zijn gevormd wordt de suiker weggespoeld met water, waarna levercellen worden toegevoegd. De levercellen kunnen meteen van nutriënten worden voorzien door een bestaand bloedvatensysteem. Uiteindelijk ontstaat zo een synthetische lever.
Straks geschikt voor transplantatie
Op termijn zouden zo zelfs organen gekweekt kunnen worden die ingezet kunnen worden bij transplantaties. Dit zal nog wel enige jaren in beslag nemen, omdat de geprinte organen eerst langdurig getest moeten worden, eerst op dieren en later ook op mensen. Volgens de wetenschappers is het mogelijk om de techniek ook voor andere organen toe te passen, zoals nieren.
Duitse onderzoekers slaagden er eerder al in bloedvaten te printen. Een 83-jarige vrouw uit België kreeg vorig jaar zomer bovendien een in een 3D-printer gemaakte onderkaak ingebracht. Daarbij waren ook Nederlandse wetenschappers betrokken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee