Wetenschappers creëren bio-drone
Het doel van de experimenten was niet direct een bio-drone te maken. De onderzoekers van het Amerikaans-Singaporees team zijn biologen die juist met de elektronica wilden leren hoe insecten hun route door de lucht kiezen. Het proefdiermodel, een kever met de naam Mecynorrhina torquata ofwel grote bloemkever, is lekker groot. Een volwassen exemplaar meet wel 6 cm van kop tot staart en wegen 8 gram.
Insecten hebben bovendien de eigenschap een grote last in hun vlucht mee te kunnen torsen. Deze kever heeft dus geen moeite met 1,5 gram aan batterij, microcontroller en zender/ontvanger mee te nemen. Vanuit de elektronische rugzak lopen er zes draden naar elektroden naar de zenuwen en spieren betrokken bij de vleugelbeweging. De initiële experimenten leverden veel informatie op over het vlieggedrag.
Rollen omgedraaid
Daarna besloten de onderzoekers de rollen om te draaien. Met kleine impulsen slaagden zij er in de kever linker- en rechterbochten te laten vliegen en zelfs stil te hangen in de lucht. Daarop ontstond het idee dat deze kevers, voorzien van extra sensoren en een microfoon, wellicht ingezet kunnen worden voor onderzoek in reddingsoperaties op moeilijk begaanbare plekken, bijvoorbeeld in een ingestort gebouw.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee