Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Patiënt de dupe van wildgroei patiëntportalen’

Dat stelt Martijn Bakkers, commercieel directeur van Meddex in Zogvisie. Meddex heeft het persoonlijk gezondheidsdossier Medischegegevens.nl ontwikkeld waar de patiënten van het Bronovo Ziekenhuis en MC Haaglanden gebruik van maken.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Minister Schippers van Volksgezondheid wil dat binnen vijf jaar elke patiënt inzicht krijgt in zijn medische gegevens. Hierdoor schieten de patiëntportalen bij Nederlandse ziekenhuizen als paddenstoelen uit de grond. Maar hierbij wordt nauwelijks gekeken naar of samengewerkt met andere ziekenhuizen.

Geen totaalbeeld

Patiënten hebben volgens Bakkers moeite om hun gezondheid te managen als de informatie niet op een centrale plek is opgeslagen. De huidige infrastructuur wordt zo ingericht dat alleen de gegevens van het betreffende ziekenhuis voor de patiënt zichtbaar zijn. Andere zorgverleners, als huisartsen en fysiotherapeuten, zijn bovendien niet aangesloten. Wanneer patiënten een totaalbeeld willen hebben van hun eigen gezondheid, zullen zij dus in verschillende systemen moeten inloggen. “Dat is veel te omslachtig en vooral klantonvriendelijk. Onbegrijpelijk in een tijd waarin elk ziekenhuis verkondigt de patiënt centraal te stellen”, aldus Bakkers.

Stoppen met concurreren op data

De ziekenhuizen moeten volgens Bakkers stoppen met concurrentie op data. “Zij kunnen prima concurreren op kwaliteit van zorg of gastvrijheid, maar de medische dossiers zijn van de patiënten.” Daarnaast kunnen zorgaanbieders het beste aansluiten bij bestaande initiatieven. Bakkers denkt dat er uiteindelijk ruimte is voor drie tot vier partijen, zodat er nog wat te kiezen blijft. Hij verwacht dat de uitwisseling straks via een standaard verloopt, zodat patiënten niet vast zitten aan een portaal. Hij ziet hierbij een belangrijke rol weggelegd voor Nictiz. Minister Schippers zou wat hem betreft erop moeten toezien dat samenwerking van de grond komt, niet alleen tussen ziekenhuizen maar binnen de hele zorgketen.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in