Overslaan en naar de inhoud gaan

5G-uitrol in Nederland mag doorgaan van rechter

Van de rechtbank in Den Haag mag het 5G-netwerk landelijk worden uitgerold in Nederland. Stichting Stop5GNL heeft het kort geding hierover tegen de Nederlandse staat verloren.
zendmast Ericsson
© Ericsson
Ericsson

De stichting had geëist de uitrol van 5G te stoppen, omdat de gezondheidsrisico’s volgens hen niet voldoende zijn onderzocht. Maar de rechter oordeelt dat de overheid bij de introductie van 5G alle voorschriften naleeft en dat de limieten voor straling niet worden overschreden. De overheid is van plan in juni de frequenties voor het 5G-netwerk te veilen.

Uit zorg om gezondheid

De tegen 5G procederende stichting eiste bij de rechtbank dat de overheid op zijn minst moet wachten op een rapport van de Gezondheidsraad dat in juli wordt verwacht. "De uitrol van 5G moet worden gestaakt totdat blijkt dat reële gezondheidsrisico's uit te sluiten zijn", zei de advocaat van Stop5GNL tijdens de zitting eerder deze maand. De advocaten van de aangeklaagde Staat wierpen tegen dat Nederland zich - in het belang van de volksgezondheid - juist ruimschoots houdt aan de limieten die zijn vastgelegd in Europese telecomwetgeving.

De veiling van de Nederlandse overheid voor frequenties moet volgens planning eind juni plaatsvinden en is dan voor licenties in de 700 MHz-band. Vanaf dan kunnen telecomproviders dus ook 5G via deze frequentie aan gaan bieden. Recent heeft Vodafone 5G al 'aangezet' op frequenties die tot op heden voor 4G werden gebruikt. De aankomende eerste veiling is niet de enige, aangezien 5G ook op andere frequenties werkt. Voor de 3,5 GHz en 26 GHz worden daar nog veilingen gehouden. Eerstgenoemde band maakt de echt hoge datadoorvoersnelheden mogelijk. De ruimte op die frequentieband komt naar verwachting pas in de loop van 2022 beschikbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in