Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam geeft burgers regie over eigen data

Amsterdam start in 2018 een driejarig proefproject in het kader van het Europees programma DECODE dat in betere privacycontrole voor burgers moet uitmonden.
Amsterdam uit de lucht
© CC BY-SA 3.0
CC BY-SA 3.0

Het doel van het project is inwoners in staat te stellen zelf de regie te voeren over de gegevens die zij bij de gemeente hebben opgegeven. De inwoners kunnen dus zelf bepalen welke gegevens ambtenaren voor welk doel mogen gebruiken.

Binnen het Europees programma DECODE wordt nieuwe op blockchain-technologie gebaseerde software ontwikkeld die gemeenten de mogelijkheden moeten geven, die zeggenschap over te dragen. Ook de gemeente Barcelona start een vergelijkbaar proefprogramma.

In het DECODE consortium zijn naast de twee gemeenten onder meer vertegenwoordigd de Waag Society, Dyne, het Institut Municipal d'Informatica de Barcelona, Eurecat, de Universiteit van Catalonia en diverse kennisinstituten uit Italië, Frankrijk, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De software en kennis die in het project ontwikkeld worden komen als open source beschikbaar.

Silo's en monopolie

De consortiumdeelnemers zijn het project gestart vanuit hun onvrede met het feit dat data die van nut kunnen zijn voor de gemeenschap vaak weggestopt zijn in silo's terwijl individuen er weinig of geen controle over hebben. Bovendien worden de kanalen voor data-uitwisseling op internet in toenemende mate gemonopoliseerd door een handvol grote bedrijven. Door burgers meer controle te geven over hun eigen gegevens krijgen zij de mogelijkheid hun gegevens op een andere manier te gaan delen en in te zetten voor publiek nut op een manier die bij hen past. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in