Overslaan en naar de inhoud gaan

Bijna 60% werkgevers heeft moeite met werven IT-talent

Hoewel 2019 nog wel in het teken staat van het aantrekken van nieuw talent, stagneert deze trend volgend jaar naar verwachting. HR-professionals zullen in 2020 voor het eerst sinds vijf jaar scholing en behoud van huidige medewerkers als topprioriteit hebben, in plaats van het werven van nieuwe medewerkers.
Rijksoverheid zoekt ICT'ers
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Het aantal HR-professionals dat momenteel problemen ervaart met werving van nieuwe medewerkers (75 procent) is iets hoger dan in 2018 (71 procent), maar ligt wel iets onder de verwachting die men in 2018 voor 2019 uitsprak (78 procent). Dat blijkt uit het onderzoeksrapport ‘HR-Trends 2019-2020’ van AFAS Software, adviesbureau Berenschot en uitgeverij Performa.

De mate waarin HR-professionals momenteel wervingsproblemen ondervinden, verschilt per functie. Zo heeft 58 procent van de respondenten regelmatig of vaak moeite met het werven van IT’ers. Deze functie komen op de derde plaats op de ranglijst van wervings- en selectieproblemen, na productiemedewerkers en technici.

Wie zijn het schaarst?

Binnen de functiefamilie ICT zijn met name de hbo-vacatures lastig in te vullen, blijkt uit het onderzoek. Er worden vooral problemen ervaren als het gaat om het vinden van geschikte kandidaten voor vacatures voor software engineers.

Onderstaand figuur laat de problemen zien met werving & selectie naar functiegroep en ervaring. Hierbij valt op dat de problemen het grootst zijn bij het vinden van ervaren ICT’ers.

Het figuur hieronder laat de problemen bij werving en selectie voor ICT-functies zien tussen 2016-2019:


 

Trendbreuk

Volgens Hans van der Spek, vanuit Berenschot verantwoordelijk voor het onderzoek, lijkt een trendbreuk aanstaande. “Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus straks meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers. Of dit een gevolg is van een stagnerende economische groei, is niet duidelijk, maar het HR-speelveld zal zeker veranderen.”

In 2020 wordt dus het behoud van personeel - dus ontwikkeling en scholing van werknemers - het grootste struikelblok en het belangrijkste beleidsthema van HR-professionals. Ondanks deze groter wordende focus heeft 22 procent van de respondenten nog géén aanvullende initiatieven genomen om mensen te binden aan de organisatie. De meest ingezette middelen door werkgevers hiervoor zijn het intensiveren van het opleidings- of loopbaanprogramma (42 procent), flexibilisering van het arbeidsvoorwaardenpakket (33 procent) en het onderzoeken van betrokkenheid (30 procent).

Met betrekking tot behoud van medewerkers verwacht maar liefst de helft van de HR-professionals in de sector informatie en communicatie problemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in