Loopbaan

Carriere
Europa

Brussel: open markt voor IT-consultancy

Pas voor elektronische procedure voor aanbieden diensten in ander EU-land.

© CC0 - Pixabay TheAndrasBarta
10 januari 2017

Pas voor elektronische procedure voor aanbieden diensten in ander EU-land.

Een Europese elektronische ‘dienstenpas’ moet het eenvoudiger maken voor bedrijven en dienstverleners zoals IT-consultants om hun diensten elders in de EU aan te bieden.  

Met de voorgestelde e-pas kunnen bedrijven en dienstverleners in eigen land en hun eigen taal een elektronische procedure beginnen om hun diensten in een ander EU-land aan te bieden. Dat land meldt vervolgens aan welke nationale eisen moeten worden voldaan om in aanmerking voor werk te komen. De commissie benadrukt dat de e-pas geen gevolgen heeft voor bestaande werkgevers- of werknemersrechten.

Verouderde kwalificatie-eisen

Daarnaast moeten de lidstaten onnodige en verouderde kwalificatie-eisen voor beroepen als architecten, ingenieurs, advocaten, accountants en makelaars onder de loep nemen en stroomlijnen, vindt de Europese Commissie.

Het dagelijks bestuur van de EU hoopt met een aantal voorstellen die vandaag zijn gepresenteerd de werking van de interne dienstenmarkt te verbeteren. Dit is ook een innige wens van het Nederlandse kabinet. Niet alleen administratieve rompslomp maar ook allerlei protectionistische beroepseisen werpen hindernissen op, soms onder het mom van gezondheids- of veiligheidsregels.

Nieuwe dynamiek

Volgens de commissie vertegenwoordigt de dienstensector twee derde van de Europese economie, maar laten de lidstaten een belangrijk potentieel aan banen en groei liggen. “In deze sector wordt 90 procent van de nieuwe banen gecreëerd. Maar de Europese dienstenmarkt functioneert niet goed genoeg. We hebben een nieuwe dynamiek nodig.”

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.