Overslaan en naar de inhoud gaan

EZ over XS4ALL-KPN: mailbehoud bij ISP-overstap komt

De overheid is niet bij machte om in te grijpen in het slepende conflict tussen internetprovider XS4ALL en moederbedrijf KPN. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat stelt in antwoord op Kamervragen dat marktwerking wel zorgt voor aanbod in het geval dat KPN de belofte van gecontinueerde dienstverlening niet kan waarmaken. De bewindsvrouw noemt daarbij de toekomstige mogelijkheid van mailbehoud of maildoorsturing bij overstap van internetprovider.
EZK-staatssecretaris Keijzer
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

PvdA-Kamerlid William Moorlag heeft in zijn Kamervragen aan staatssecretaris Keijzer onder meer de kwestie van ISP-overstap aangesneden. "Deelt u de mening dat als klanten van internetaanbieder willen wisselen hun internetaanbieder, naar analogie van het wisselen van een bankrekening en incasso’s, voor tenminste een half jaar de e-mails naar een nieuw e-mailadres doorgestuurd moeten krijgen?" Daarbij wil de politicus van de EZK-bewindsvrouw weten wat zij kan doen "om er voor te zorgen dat klanten gemakkelijker naar een andere internetaanbieder kunnen overstappen".

Mailadressen als overstapdrempel

In de Kamervragen wordt de optie van mailadres meenemen naar een andere provider genoemd, of anders de optie van mailforwarding voor langere tijd. Keijzer erkent in haar beantwoording dat mailadressen, en behoud daarvan, een drempel kunnen zijn om over te stappen naar een andere internetprovider. Zij is echter positief gestemd over het wegnemen van deze drempel.

"Ik heb de telecomaanbieders daarom verzocht om zelfreguleringsafspraken te maken over een langere periode voor toegang tot de mailbox of het doorsturen van e-mails. De sector heeft dit verzoek opgepakt en ik verwacht dat de telecomaanbieders hierover op korte termijn afspraken maken." Daarnaast wijst Keijzer op het bestaan van "een zogenoemde overstapservice om het overstappen te vergemakkelijken". DDe telecomaanbieder waar een gebruiker heengaat verzorgt dan de overstap voor die klant door de benodigde zaken te regelen met de oude aanbieder.

Wetsvoorstel voor overstappen

Het blijft echter niet bij zelfregulering en dienstverlening. Staatssecretaris Keijzer zegt nog: "Met het wetsvoorstel overstappen dat ik in voorbereiding heb zet ik mij in voor het verder verlagen van overstapdrempels in de telecommarkt." Het is nog niet duidelijk hoe en wanneer dat wetsvoorstel tot uiting komt. Eind 2017 heeft Keijzer al erkend dat er grenzen zijn aan wat er met zelfregulering valt te bereiken voor overstapservices. Dit voor zowel consumenten als ook zakelijke abonnees. Een wetsvoorstel hiervoor is dus nodig, was toen al de conclusie.

Ondertussen loopt nu in oktober 2019 het conflict tussen telecomprovider KPN en internetdochter XS4ALL door, waarbij de Ondernemingsraad waarschijnlijk naar de Ondernemingskamer stapt. Verder is het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven' bezig om een alternatieve internetprovider op te zetten. Laatstgenoemde zou dan niet de domeinnaam xs4all kunnen gebruiken, wat voor overstappende klanten dus verlies van voorheen gebruikte mailadressen betekent.

Succeskansen voor OR?

Keijzer zegt ook zich niet te kunnen mengen in het conflict tussen de Ondernemingsraad van XS4ALL en KPN. Daar zijn geen wettelijke gronden voor, antwoordt ze op de Kamervragen van Moorlag én op die van SP-Kamerlid Frank Futselaar. Deze twee sets aan formele vragen zijn kort na elkaar zijn ingediend en nu door de EZK-staatssecretaris beantwoord. Hoe het advies van de Ondernemingsraad wordt gewogen, is aan de bestuurskamers van de betreffende bedrijven, aldus Keijzer.

Hierbij uit ze wel haar vertrouwen in "de wijze waarop we in Nederland deze ondernemingsrechtelijke bevoegdheden hebben belegd". Keijzer meent niet dat het OR-advies slechts een formaliteit is. Terwijl dat advies inmiddels door het management van KPN en XS4ALL naast zich is neergelegd, wijst de bewindsvrouw erop dat een OR-gang naar de Ondernemingskamer in sommige gevallen een overwinning oplevert.

"Overigens blijkt uit recent onderzoek dat in ruim vier op de tien gevallen (42,6%) de Ondernemingskamer in het voordeel van de personeelsvertegenwoordiging oordeelt." Ze verwijst hierbij naar een recent artikel in het FD over het boek '40 Jaar Rechtspraak Ondernemingskamer'. Dit 'overwinningspercentage' is door het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven' positief opgevat: als hint voor mogelijk succes voor de OR van XS4ALL bij de Ondernemingskamer.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in