Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook dreigt met EU-exit

's Werelds grootste social network dreigt zijn digitale diensten, waaronder ook Instagram, terug te trekken uit de Europese Unie als privacytoezichthouders de huidige koers aanhouden. Facebook geeft dit aan in documenten die het heeft ingediend bij de Ierse rechtbank. Het gaat om de rechtszaak van het Amerikaanse bedrijf tegen het (voorlopige) oordeel van de EU-privacywaakhond dat datadoorgifte naar de VS niet meer is toegestaan.
Mark Zuckerberg 2018
© CC BY - SA 2.0 - Flickr.com
CC BY - SA 2.0 - Flickr.com

De voor de EU opererende Ierse privacytoezichthouder DPC (Data Protection Commission) heeft namelijk bepaald dat de Privacy Shield-overeenkomst tussen Europa en de Verenigde Staten niet langer geldig is. Dit is aan Facebook medegedeeld in een voorlopig bevel om de overheveling stop te zetten van data over Europese consumenten naar servers in de VS. Dit verstrekkende oordeel van de DPC is gebaseerd op de geruchtmakende Schrems II-uitspraak.

'Niet eerlijk'

In reactie op dat voorlopige bevel heeft Facebook dus een zaak aangespannen tegen de DPC. Daarbij argumenteert het social network nu dat als dit besluit wordt gehandhaafd, het bedrijf wordt gedwongen om Europa te verlaten. Het is namelijk niet duidelijk hoe Facebook in de huidige omstandigheden kan doorgaan met het aanbieden van zijn Facebook- en Instagram-diensten in de EU, stelt hoofdjurist Yvonne Cunnane namens de aanklagende firma in een verklaring.

Facebook zet hierbij niet alleen de hakken in het zand door te dreigen met een eventuele EU-exit. Het bedrijf zet ook de aanval in, meldt de Amerikaanse technieuwssite Vice. Facebook beschuldigt de Ierse privacywaakhond namelijk van een gebrek aan eerlijkheid én van een duidelijke vooringenomenheid doordat het Facebook eruit heeft gepikt met zijn voorlopige bevel.

Reactietijd

Verder klaagt 's werelds grootste social network dat het maar drie weken de tijd heeft gekregen om te reageren op het besluit van de DPC, en dat is "overduidelijk inadequaat". Ook heeft de privacytoezichthouder geen contact opgenomen met Facebook voordat het zijn oordeel overhandigde. Het bedrijf van Mark Zuckerberg speelt het via jurist Cunnane ook op de persoon: DPC-hoofd Helen Dixon zou verantwoordelijk zijn voor dit verstrekkende besluit en dat is volgens Facebook teveel macht die wordt aangewend op basis "een inadequaat onderzoeksproces".

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in