Overslaan en naar de inhoud gaan

Facebook verplicht beveiliging, via verdachte mail

Facebook sluit sommige gebruikers ineens uit van toegang tot hun account op 's werelds grootste social network. Het merk van moederbedrijf Meta verplicht voor bepaalde gebruikers namelijk de verbeterde beveiliging van zijn Facebook Protect, maar heeft dat gecommuniceerd in een phishing-achtige mail. De deadline voor activering voor Protect is nu verstreken.
© CCO/Pixabay
CCO/Pixabay

Door het verstrijken van de deadline zijn sommige gebruikers nu buitengesloten van hun Facebook-accounts. Bijkomend probleem is dat herstellen van die toegang via Facebooks instructies daarvoor niet altijd werkt, meldt The Verge. Het gaat om gebruikers die een mail van begin deze maand niet zomaar hebben vertrouwd, of geloofd.

'Aanmaningsmail'

Facebook heeft namelijk begin maart een 'aanmaning' gestuurd aan bepaalde gebruikers; dat zij moeten meedoen met Facebook Protect. Die functionaliteit van het social network is een beveiligingsprogramma dat accounts beter moet beschermen tegen hacking, kaping en dan kwijtraken van die accounts. Het gaat ironisch genoeg om gebruikers die juist aantrekkelijk zijn voor kwaadwillenden vanwege hun functie en bereik. Facebook noemt zelf mensenrechtenactivisten, journalisten en overheidsfunctionarissen als voorbeelden.

Gebruikers hoeven voor Facebook Protect geen actie te ondernemen, tenzij het social network hun vraagt om zich 'in te schrijven', aldus Facebooks uitleg van die accountbeveiligingsfunctie. Het bedrijf heeft dat voor sommige gebruikers dus recent gedaan, door middel van een mail die is verstuurd vanaf security@facebookmail.com. De inhoud en opzet van die officiële mail hadden echter veel weg van spam- of phishingmail.

Dreigement met deadline

Zo deelde de Facebook-mail aan gebruikers mee dat hun account geavanceerde bescherming nodig heeft en dat ze verplicht zijn om die in te schakelen. Dat inschakelen moest dan gebeuren via een link in de bewuste mail én wel voor een bepaalde datum. Als gebruikers dit niet op tijd zouden doen, konden ze toegang tot hun account kwijtraken. Dergelijk dreigende formuleringen en handig aangedragen hyperlinks zijn juist de modus operandi van scammers, spammers en phishers die loze dreigementen uiten om gebruikers te laten inloggen op accountstelende sites.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in