Google 'komt snel' met eigen schrijfrobot
De Google-top is zich wild geschrokken van de snelle stappen die OpenAI en Microsoft maken met het beschikbaar stellen van op AI-gebaseerde toepassingen om automatisch teksten te schrijven en zoekopdrachten in goed leesbare tekst te presenteren. Pichai zegt nu dat ook gebruikers van de Google-zoekmachine 'heel binnenkort' in de weer kunnen met toepassing van het in eigen beheer ontwikkelde taalmodel LaMDA ofwel Language Model for Dialogue Applications. Heel binnenkort betekent in dit geval in de komende weken en maanden, noteerde CNBC tijdens de bijeenkomst over de kwartaalcijfers op uit de mond van Pichai. Ontwikkelaars krijgen ook via API's de gelegenheid LaMDA te gebruiken in eigen producten en diensten.
Google staat onder grote druk nu Microsoft met de samenwerking met OpenAI opeens een krachtig middel in handen heeft om de hegemonie van Google in de markt voor zoekmachines en dus ook advertenties onderuit te halen. Het taalmodel GTP 3.5 van OpenAI - waarop de populaire tekstrobot ChatGPT is gebaseerd - komt binnenkort in veel Microsoft-producten als hulpje beschikbaar. Het helpt samenvattingen te maken en tekstsuggesties te doen bij het opstellen van mail, presentaties, rapporten en andere documenten.
Bing in de ring met Google
Maar de grootste dreiging voor Google gaat uit van de integratie van het GPT-taalmodel in de zoekmachine Bing van Microsoft. Daarmee opent de mogelijkheid de antwoorden op zoekvragen op internet te presenteren als een lopende tekst waarin de informatie uit verschillende websites is gebruikt. Dat is voor een gebruiker veel makkelijker dan zelf op zoek te moeten naar de juiste informatie in een lijst met links, zoals zowel Google als Bing nu nog op de resultatenpagina geven.
Bing is er nooit in geslaagd een serieuze concurrent te vormen voor de Google zoekmachine. Maar met deze nieuwe eigenschap kan het gebruiksgemak zo maar het verschil gaan maken. We weten dat ChatGPT nog flinke inhoudelijke fouten kan maken, maar dat is wellicht een kwestie van tijd voordat dit probleem wordt opgelost. En gebruikers hebben vaak niet eens door waar de fouten zitten, wat op zich weer maatschappelijke problemen kan opleveren doordat nepnieuws wordt gecreëerd. Dat is waar Pichai ook bang voor is. "Het gebruik van large language staat nog in de kinderschoenen."
Groot dilemma doemt op
Het plaatst het bedrijven als Google en Microsoft wel voor een dilemma. Vroeg instappen kan een marktvoordeel opleveren, maar met regelmaat foute antwoorden als een feit presenteren kan de reputatie en betrouwbaarheid van de dienstverlening ernstige schade toebrengen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee