Hogere ICT-kosten ziekenhuizen, met ERP als nieuwe topper
Deze trends komen naar voren uit de ICT Benchmark Ziekenhuizen 2022 van M&I/Partners. De stijging van de ICT-kosten als percentage van de omzet lijkt mee te vallen, maar dat is een kwestie van demping doordat de omzet van ziekenhuizen ook is toegenomen. Terwijl de omzet van ziekenhuizen in 2021 met 3,6% is toegenomen, bedraagt de stijging van ICT-kosten voor het vierde jaar op rij 5,7%.
Schaarse IT'ers
De oorzaak van de omzetstijging voor ziekenhuizen ligt in het toenemende aantal patiënten en de compensatie voor de extra kosten door corona, meldt M&I/Partners in een persbericht. In de afgelopen jaren zijn de ICT-kosten ten opzichte van de omzet gestegen in de ICT Benchmark Ziekenhuizen. In 2006 waren de ICT-kosten nog 4,2% van de omzet, maar voor boekjaar 2021 bedroeg het dus 5,7%.
Een deel van deze uitgaven betreft de factor mens: de schaarse IT'ers. Begin dit jaar bleek uit deze benchmark al dat de kosten per medewerker met vast dienstverband met 4% zijn toegenomen. Nu constateert M&I/Partners dat de personeelskrapte zorgt voor een stijging in kosten voor ICT-personeel. "We zien een lichte daling voor hardware en infrastructuur ten opzichte van boekjaar 2020, van 25% naar 22%. Voor software ging het percentage van 43% naar 44% en voor personeel van 32% naar 34%."
"In de verdeling van ICT-kosten concludeerden wij eerder een stijging in de kosten voor personeel (van 2.750 euro per medewerker in fte naar 3.018 euro per medewerker in fte). Deze stijging is te verklaren door een fte-stijging of de gemiddelde salarislast per fte. Daarnaast zien we door de personeelskrapte ook een stijging van ingehuurd ICT-personeel. De kosten voor ingehuurd ICT-personeel liggen voor boekjaar 2021 op bijna 9% van de totale ICT-formatie."
Softwarekosten
Wat de factor software betreft, is ERP (enterprise resource planning) een nieuwe binnenkomer in de top vijf van softwarekosten. Op één staat het EPD/ZIS (Elektronisch Patiënt Dossier/Ziekenhuis Informatiesysteem), met Office-applicaties op twee, gevolgd door communicatiediensten met externe partijen (Zorgdomein, Zorgmail, Secure mail). Op nummer vier staat het ERP-systeem en op vijf de software voor de afdelingen radiologie en nucleaire geneeskunde.
Bijna 50% van de softwarekosten valt onder het ‘primair zorgproces ziekenhuizen’, wat M&I/Partners verklaart uit de kosten voor het EPD. "Ook dit jaar is er een stijging te zien in communicatieservices met externe partijen, van plek vijf naar plek drie." Het aantal werkplekken per medewerker is bij ziekenhuizen toegenomen van 1,1 naar 1,3. Door de coronapandemie zijn ziekenhuizen steeds meer gebruik gaan maken van mobiele werkplekken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee