Overslaan en naar de inhoud gaan

Intern Google-protest tegen Chinese zoekplannen

Een kleine groep Google-werknemers schaart zich met een open brief bij Amnesty International in openlijk verzet tegen Project Dragonfly. Dat doelwit is een door het topmanagement gedragen ontwikkeltraject voor een uitvoering van Google's search engine voor China. Zoeken in het communistische land moet gecensureerd zijn, waar Google nu aan lijkt te willen voldoen.
grote muur
© Pixabay
Pixabay

Meer dan driehonderd Google-werknemers hebben de open brief ondertekend met hun naam en functie. De lijst ondertekenaars loopt uiteen van softwaredevelopers via ICT-architecten en UX-ontwerpers tot security-ingenieurs. Zij stellen in de online gepubliceerde brief dat Google onmiddellijk moet stoppen met het werk om een gecensureerde zoekmachine te maken voor de Chinese markt. Dit zou ook staatssurveillance door het communistische regime faciliteren.

Niet alleen China

"Wij zijn enkele van de duizenden werknemers die hun stem al maanden laten horen. Internationale mensenrechtenorganisaties en onderzoeksjournalisten hebben ook al de noodklok geluid", aldus de open brief aan Google's topmanagement. De oproep om Dragonfly stop te zetten, is tot op heden niet gehonoreerd. De protesterende werknemers noemen de reactie van hun leiders tot op heden "onbevredigend".

"Onze tegenstand tegen Dragonfly gaat niet om China: we maken bezwaar tegen technologieën die de machtigen helpen in het onderdrukken van de kwetsbaren, ongewacht waar die ook zijn", benadrukken de briefschrijvers. De Chinese overheid is immers niet de enige die vrijheid van meningsuiting aan banden wil leggen, en die surveillance gebruikt om dissidente meningen te onderdrukken, legt de oproep aan Google uit.

Principes over censuur

Aanvankelijk had de open brief enkele dozijnen ondertekenaars, toen meer dan honderd, en inmiddels is de driehonderderdvijfendertig handtekeningen bereikt, ziet AG Connect aan de huidige stand. De brief wordt aangevuld met nieuwe ondertekenaars. De interne discussie bij Google over deze kwestie is hiermee doorgebroken naar het publieke domein. De gevoelens lopen hoog op, mede door het feit dat de Amerikaanse internetgigant acht jaar terug juist China heeft verlaten in protest tegen censuur. Daarnaast is die breed uitgemeten exit toen ingegeven door de geavanceerde en diepgaande hack bij Google, waar China van is beschuldigd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in