Overslaan en naar de inhoud gaan

Kiesraad ontbindt miljoenencontract met leverancier verkiezingssoftware

De Kiesraad heeft besloten om het miljoenencontract met Paragon Customer Communications, dat een digitaal hulpmiddel bij de verkiezingen zou leveren, te ontbinden. Dat meldt de organisatie op haar website. Het had een waarde van zo'n 45 miljoen euro.
verkiezingen

Het lukte het bedrijf niet om de eerste oplevering op tijd te realiseren. "De Kiesraad heeft er geen vertrouwen in dat het digitaal hulpmiddel verkiezingen op het afgesproken moment in september dit jaar kan worden geleverd", schrijft de organisatie.
In mei vorig jaar sloot de Kiesraad een overeenkomst met Paragon voor de ontwikkeling van een nieuw digitaal hulpmiddel voor de verkiezingen. Het contract had een looptijd van vijf jaar en kon drie keer met vijf jaar verlengd worden.

De software had gebruikt moeten worden bij het vaststellen van de verkiezingsuitslag en voor het indienen van de kandidatenlijsten door politieke partijen. Het contract had een waarde van zo'n 45 miljoen euro, inclusief alle kosten voor de ontwikkeling, beheer en hosting.

Voorzitter Kiesraad Wim Kuijken is teleurgesteld. "De ambitie was om de nieuwe software in gebruik te nemen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024. De lat voor de eisen die we stellen aan de verkiezingssoftware ligt vanzelfsprekend hoog. De afgelopen periode is gebleken dat de leverancier niet tijdig en met voldoende kwaliteit de onderdelen van de programmatuur kan opleveren die op basis van de aanbestedingseisen en de overeenkomst verwacht mag worden."

Vertraging en kosten voorkomen

Om te voorkomen dat de Kiesraad in een situatie terecht komt van vertraging en mogelijk oplopende kosten is er gekozen voor een contractontbinding. De Kiesraad gaat in overleg met Paragon over terugbetaling van de voorschotbetalingen ter waarde van 6 miljoen euro, zo geeft Kuijken aan. "De Kiesraad is daarnaast van plan om de huidige verkiezingssoftware OSV2020 de komende jaren door middel van een Europese aanbesteding te continueren, actief te onderhouden en verder te ontwikkelen. Dat zorgt in ieder geval voor de benodigde continuïteit."

De Kiesraad gaat de aanbestedingsprodedure evalueren en in overleg met het ministerie van BZK, de VNG en de NVVB over een stapsgewijze ontwikkeling van de nieuwe verkiezingssoftware.

"Dit betekent een geleidelijke aanpak waarin de Kiesraad zelf en samen met externe partijen de nieuwe verkiezingssoftware ontwikkelt en in beheer neemt. In het vervolgtraject zullen gemeenten ook nadrukkelijk betrokken worden", aldus de Kiesraad op de officiële website.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in