Kosten Nederlandse corona-app blijven onder de 5 miljoen euro
De Nederlandse corona-app moet mensen opsporen die risico lopen op een besmetting met Covid-19. Het gaat dan specifiek om mensen die via het gewone contactenonderzoek van de GGD niet gevonden zouden worden. Deze mensen zijn bijvoorbeeld tijdens een reis met het openbaar vervoer in de buurt geweest van een besmet persoon, die zij verder niet kennen. De app controleert of een gebruiker zolang in de buurt is geweest van een besmet persoon, dat hij of zij risico loopt op een besmetting. Is dat het geval, dan krijgt diegene een notificatie met advies.
Diverse landen werken aan een dergelijke app, waarbij de kosten soms flink kunnen oplopen. De Duitse app kan bijvoorbeeld 69 miljoen euro gaan kosten. Dat geld wordt met name besteed aan het onderhoud en de dienstverlening rondom de app. Zo verdient SAP 9,5 miljoen euro aan de ontwikkeling van de app en nog eens 1,9 miljoen euro aan onderhoud en verzorging. T-Systems, dat ook meewerkte aan de app, verdient 7,8 miljoen euro aan de ontwikkeling en 43 miljoen aan het onderhoud en de bediening van de server, infrastructuur, IT-beveiliging, netwerk en hotline.
In Nederland wordt de app ontwikkeld door het ministerie van Volksgezondheid, samen met diverse externe experts en advies van meerdere commissies en organisaties als de GGD. Ook wordt de hulp van de Belastingdienst ingeschakeld, die de technische infrastructuur beschikbaar stelt, zo werd vanochtend tijdens de informatiesessie duidelijk. De kosten blijven hier echter vele malen lager dan in Duitsland. "De opgetelde kosten moeten nog komen. Maar als het meer wordt dan 5 miljoen, dan moeten we het eerst aan het BIT voorgelegd worden. Dat is nu nog niet het geval", aldus Roozendaal. De exacte kosten van de app zijn nog niet bekend.
Interoperabiliteit in Europa
Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid besluit waarschijnlijk rond 15 juli of de app in Nederland uitgerold wordt, wanneer dat gebeurt en hoe dat in zijn werk gaat. Mocht de app inderdaad landelijk beschikbaar worden, dan werkt deze ook in diverse Europese landen. Nederlanders die met vakantie gaan, kunnen de app dus ook in een aantal vakantielanden gebruiken om vast te stellen of ze risico lopen op besmetting.
De app werkt in landen waar net als in Nederland met een decentrale structuur wordt gewerkt. Het gaat dan bijvoorbeeld om Italië, Spanje en Duitsland. Onder meer Frankrijk heeft een app die met een centrale structuur werkt. Daar kan onze app niet mee samenwerken, omdat de gegevens dan niet langer anoniem zijn.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee