Beheer

Netwerken
leeg perron

Metrostoringen blijven Amsterdam teisteren

Derde storing in week tijd legt metroverkeer opnieuw plat.

© CC BY 2.0 - Flickr.com Transformer18
5 januari 2017

Derde storing in week tijd legt metroverkeer opnieuw plat.

Gisterenavond is Amsterdam opnieuw getroffen door een metrostoring. Ditmaal stopten lijn 53 en 54 niet op de halte Spaklerweg. Volgens het GVB was een seinwisselstoring de oorzaak. De storing begon rond 20.00 uur en was na ongeveer 45 minuten verholpen.

Meer storingen
Gisteren werden metroreizigers ook al getroffen door een omvangrijke en langdurige storing. Het metroverkeer stond vanaf 8.15 uur ruim twee uur stil. Afgelopen maandagmiddag was er tussen ongeveer 14.00 en 17.00 uur ook al geen metroverkeer mogelijk in de stad.

Gisteren ging het om een computerstoring, heeft het GVB laten weten. Metrolijnen 50, 51, 53 en 54 reden helemaal niet.  De storing van maandag zat in het verkeersleidingsysteem, daardoor konden de seinen en wissels niet bediend worden. De storing stond volgens het GVB volledig los van de nachtelijke test eerder deze week in de tunnel van de Noord/Zuidlijn. Die verliep wel zonder problemen.

Veel klachten binnengekomen

Diverse reizigers beklagen zich op Twitter over de problemen met de metro's. Reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV wil na de diverse metrostoringen afzien van het 'visgraatmodel' voor trams. Vanaf volgend jaar juli is het 'spinnenweb' van tramlijnen in de stad verleden tijd. Er rijden minder trams en passagiers moeten vaker overstappen, omdat alle lijnen moeten aansluiten op de Noord/Zuidlijn. Door de 'kaalslag' zouden er niet genoeg trams rijden om de klap van een metrostoring op te vangen, stelt voorzitter Rikus Spithorst tegenover verslaggevers van AT5. Reizigers buiten het centrum zouden in zo'n situatie nauwelijks het centrum kunnen bereiken, omdat de tramlijnen afgestemd zullen zijn op het metronetwerk. “Dan houdt het wel een beetje op.”

Spithorst vindt de kwaliteit van de metro in de stad op dit moment niet op orde. 'Die is zorgwekkend en raadselachtige storingen bieden niet veel hoop voor de toekomst.' Dat betekent overigens niet dat wat de reizigersorganisatie alles bij het oude moet blijven. “We stellen voor dat het ov op de 'begane grond' net een tikkie groter blijft, dan kun je het opvangen als er een metro uitvalt.”

'Nog niet aan de orde'

De Vervoersregio Amsterdam (tot voor kort Stadsregio Amsterdam) laat aan AT5 weten dat het opschorten van het visgraatmodel niet aan de orde is. “Daar is het nu nog te vroeg voor. Op dit moment ligt de nadruk bij de oplossing van de storing door het GVB”, zegt een woordvoerder.

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.