Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft doet concessie voor cloudgebruik, met opvallende uitzondering

Microsoft herziet zijn licentiestructuur voor het draaien van zijn software op cloudinfrastructuur van derde partijen. Daarbij mogen die andere aanbieders echter niet de rechtstreekse, grote cloudconcurrenten van Microsoft Azure zijn: Google, Amazon en Alibaba. Microsoft benadrukt de waarde voor cloudpartners en het grotere (migratie)gemak voor klanten, maar reageert hiermee in wezen ook op kritische antitrustblik van de EU.
Microsoft Azure logo

De nu geïntroduceerde licentiemogelijkheid voor virtualisatie Microsoft-software die klanten al gebruiken, geeft die gebruikers meer keuze als ze gaan voor outsourcing, zo stelt Microsoft. Klanten met contracten voor Software Assurance of met abonnementslicenties mogen de Microsoft-software die ze zelf al gebruiken, meenemen naar de (cloud)infrastructuur van andere aanbieders. Dit valt dan onder de zogeheten 'Flexible Virtualization benefit', die echter niet voor alle cloudaanbieders van toepassing is.

Windows-licenties meenemen

Klanten mogen hun eigen Microsoft-software, dus onder de bestaande licenties, benutten om oplossingen te bouwen en/of installeren op clouds van derden. Dit gaat onder meer om Windows 11 en Windows Server. Daarbij mag die externe infrastructuur specifiek voor die klant (dedicated) zijn, of juist gedeeld (shared). Partnerbedrijven die infrastructuurdiensten bieden, kunnen hierdoor gunstiger zijn voor organisaties die Microsoft al betalen voor gebruik van diens software.

In de blogpost geeft chief partner officer Nicole Dezen van Microsoft aan dat dit geldt voor de infrastructuur van welke outsourcer dan ook, behálve zogeheten 'listed providers'. Die voetnoot betreft een kleine set van aanbieders die dus niet toegestaan zijn voor deze licentieversoepeling. Deze set bestaat uit de Amerikaanse cloudreuzen Google en Amazon Web Services (AWS), maar ook het Chinese Alibaba en Microsofts eigen Azure-cloud.

Ook indirect

Daarnaast omvat deze zwarte lijst ook nog elke aanbieder die zelf weer gebruik maakt van één van deze vier 'listed providers'. Dat gebruik hoeft niet eens de volledige outsourcingsdienst zijn. Het verbod geldt ook als er slechts een deel van de dienst draai op cloudinfrastructuur van Google, AWS, Alibaba of Microsoft zelf. Klanten die een 'listed provider' willen gebruiken voor outsourcen kunnen licenties direct bij die aanbieder verkrijgen, schrijft Dezen.

Zij benadrukt de grotere flexibiliteit voor klanten, die meer keuze voor hardwareconfiguraties krijgen. Daarnaast geeft dit nieuwe licentiebeleid voor cloudgebruik Microsoft hostingpartners de mogelijkheid om klanten hun eigen licenties mee te laten nemen. Veel hosting/cloudaanbod komt namelijk compleet met licenties, maar dat kan voor klanten die al Microsoft-contracten hebben, dan een dubbele kostenpost betekenen. Naast Windows 11 en Windows Server vallen ook Microsoft-producten als SQL Server en het hele 365-aanbod onder de nieuwe licentiestructuur.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in