Nieuwe bug Windows 10 kan bestanden overschrijven
De nieuwste smet op het al bevlekte blazoen van Windows 10 is een vers ontdekte bug bij het uitpakken van bestanden waarbij doublures in bestandsnamen kunnen zorgen voor ongemerkte overschrijving. Het dialoogvenster 'Wil je deze betanden vervangen?' wordt door Windows 10 niet getoond bij het kopiëren van data uit een gezipt bestand.
Dit is nu aan het licht gekomen door klachten van gebruikers die de oktober-update voor Microsofts pc-besturingssysteem draaien. Dit zijn zowel mensen die de update al hadden gedownload en geïnstalleerd, als ook mensen die meedoen aan Microsofts testprogramma Windows Insiders. Laatstgenoemde gebruikers zijn eerder deze maand voorzien van een nieuwere build van de oktober-update waarin een fix zit voor de eerst al ontdekte datavernietiging van gebruikersmappen.
Functie uit XP-tijdperk
Ingepakte bestanden worden in Windows compressed folders genoemd en zijn dankzij ingebouwde zip- en unzipfunctionaliteit te benaderen als mappen (folders). Deze functionaliteit is al sinds Windows XP aanwezig in bestandsbeheerprogramma Windows Verkenner. Nu in de oktober-update voor Windows 10 (dat daarmee uitkomt op releasenummer 1809) blijkt er een basale fout in te zijn geslopen. Getroffen gebruikers melden dat herinstallatie van het besturingssysteem niet helpt en dat het probleem niet speelde vóór installatie van de 1809-update.
Het gevaar van dataverlies door deze nieuwste ontdekte bug is niet universeel. Sommige gebruikers zien bestaande bestanden overschreven worden, maar anderen merken dat de al aanwezige bestanden onberoerd blijven. In dat laatste geval worden uitgepakte bestanden dus niet gekopieerd naar de doelmap. In beide gevallen gebeurt de datahandeling zonder enige melding aan de eindgebruiker, weet technieuwssite HotHardware te bevestigen na eigen verificatie van deze databug in Windows 10 1809. Gebruik van een uitpaktool van een derde partij (zoals 7-Zip, WinRar of Bandizip) biedt uitkomst, meldt techblog Ghacks.
Bestand echt weg?
Terwijl meldingsloos falen van een uitpakoperatie niet zorgt voor overschrijving van al bestaande, gelijknamige bestanden kan er dan toch sprake zijn van dataverlies. Wanneer een bestand namelijk wordt verplaatst uit een gecomprimeerde map zou het daar wel uit worden verwijderd. Het niet overschrijven van een gelijknamig bestand in de doelmap betekent dat de ingepakte versie daar ook niet terecht komt. Het is zo dus effectief gewist, schrijft Slashgear.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee