Ook iMac Pro krijgt ‘ARM inside’
De ARM-aanwezigheid in de iMac Pro is naar buiten gekomen door analyse van macOS én van nieuwe software die Apple heeft uitgegeven: BridgeOS 2.0. Laatstgenoemde besturingssysteem is volgens Apple Insider een afgeleide van iOS, dat dienst doet op iPhones en iPads. Developers Guilherme Rambo, Stephen Troughton-Smith en Jonathan Levin hebben de nieuwe versie van de BridgeOS-software doorgespit en interessante ontdekkingen gedaan.
Mac dichttimmeren
Zo blijkt Apple’s eerste nieuwe Mac voor professionals een 64-bit ARM-processor te hebben, die het booten en de beveiliging van de iMac Pro afhandelt. Apple kan hierdoor experimenteren met hechtere grip op zijn Macs zonder huidige apps, developers of gebruikers voor het hoofd te stoten, tweet Troughton-Smith.
Dit is vergelijkbaar met de ARM-chip in de MacBook Pro met aanraakstrook (Touch Bar) en vingerafdrukscanner. De keuze voor de A10 Fusion chip betekent echter dat de iMac Pro niet simpelweg het voorbeeld van de MacBook Pro volgt. Die duurdere Apple-laptop bleek eind vorig jaar al ‘ARM inside’ te hebben, maar dat was een bescheiden begin. De topmodellen MacBook Pro hebben voor de aansturing van de Touch Bar en vingerafdrukscanner een gloednieuwe Apple ARM-chip: de T1.
‘ARM is de baas’
De rol van de A10 in de iMac Pro is flink groter. Troughton-Smith concludeert namelijk dat de ARM-processor aan het begin van het bootproces staat en dan de EFI-firmware doorgeeft aan de Intel-processor(s) voor uitvoering. De toepasbaarheid van de definitie van coprocessor is hier dus aan twijfel onderhevig. “Het lijkt veilig om te veronderstellen dat de A10 de baas is.”
Daarnaast heeft Apple’s zelfontwikkelde ARM-processor ook de macht over de FaceTime-camera en de voor Macs nieuwe spraakfunctie ‘Hey Siri’. Met laatstgenoemde kunnen gebruikers met dat codezinnetje de spraakassistent Siri activeren, die dan dus wel altijd paraat moet staan. De ARM-processor zorgt hier ook voor.
Bootbeveiliging
Media als 9to5Mac hebben de komst van Siri naar Macs aangegrepen als belangrijk gevolg van de ARM-aanwezigheid in de iMac Pro. Mac-developer Pepijn Bruienne tweet dat dit zeker niet het belangrijkste is. Het gaat om SecureBoot, stelt de techneut die eerder deze maand al had opgemerkt dat Apple meer bootcode verplaatst naar zijn T1 ARM-chip.
Geruchten over een ARM-overstap voor Macs laaien nu dan ook weer op. Apple heeft eerder al geruchtmakende processorwisselingen gedaan voor zijn computerplatform. Ooit van Motorola 68k-processors naar PowerPC-chips (PPC), en later van dat PPC-platform naar Intels x86-processors. Bij laatstgenoemde overgang bleek Mac OS X intern al jaren te draaien op Intel-chips.
Of weer overstap?
Het is echter ook mogelijk dat Apple niet een algehele ARM-migratie voor ogen heeft, maar een betere beveiliging van zijn Macs. Intel geeft zijn zakelijke lijn processors ingebouwde mogelijkheden voor beveiliging en beheer op afstand, maar die diepgaande toegang bleek begin dit jaar volledig hackbaar.
MEER AG CONNECT?
Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee