Overslaan en naar de inhoud gaan

'Proef onderzees datacentrum succes'

Microsoft heeft het tweejarig experiment met een onderzees datacentrum beëindigd. Het project - ontstaan uit een denk-eens-out-of-the-box-sessie - blijkt onverwacht goed uit te pakken.
Onderzees datacentrum
© Microsoft
Microsoft

Een van de meest in het oog springende resultaten is dat de uitval van servers acht keer minder voorkwam dan de onderzoekers hadden gedacht. Dat was een enorme opsteker in het project omdat het vervangen van hardware niet kan in een met stikstof afgevulde tank tientallen meters onder water. "Te leren hoe we datacentra betrouwbaar genoeg kunnen maken dat ze geen menselijke bemoeienis meer nodig hebben, is onze droom", zegt William Chappell, vice president mission systems voor Azure in een 'Innovation Story'

Dat de hardware beter presteerde dan verwacht, is volgens de onderzoekers te danken aan het droge stikstofgas in de tank die zorgt voor minder corrosie en slijtage dan de lucht in normale datacentra. Ook de paradox dat er geen onderhoudsmensen rondlopen die voor verstoringen zorgen, draagt vermoedelijk bij tot goede resultaat. De paar gecrashte servers zijn opgestuurd naar Redmond voor een verdere analyse.

Edge-datacentra zijn ook klein

Het onderzees datacentrum bevatte 864 servers in 12 racks. Dat is voor een datacentrum niet groot, maar kan heel goed passen in de trend om dataverwerking weer meer decentraal in edge-datacentra uit te voeren. Meer dan de helft van de wereldpopulatie leeft binnen een straal van 200 kilometer van de kust, is het argument van Microsoft, een prima afstand om met edge-datacentra de latency terug te dringen.

Het Project Natick werd sinds het voorjaar van 2018 uitgevoerd in de wateren rond de Orkney eilanden bij Schotland. Voor de koeling werd gebruik gemaakt van het zeewater, de energie werd geleverd met een combinatie van windmolens, zonnepanelen en golfslaggeneratoren. Het datatranspoort verliep met een glasvezelkabel over de bodem.

Klaar voor toepassing

Een groot voordeel van de bouw in zee is dat er geen dure locaties op het land nodig zijn voor lelijke 'dozen' zonder ramen. Het project was een opvolger van een eerste test van ruim 100 dagen in de Stille Oceaan in 2015. "We zijn nu op een punt dat we te gelde kunnen gaan maken wat we hebben gedaan. Natick is een bouwblok voor het bedrijf om in te zetten waar zinvol", zegt Ben Cutler, de projectmanager onder wiens verantwoordelijkheid Project Natrick valt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in