Samsung koerst af op eigen sjoemelsoftware-gate
De afgelopen week is een merkwaardige discussie met Samsung ontstaan over software genaamd 'Game Optimizing Service' (GOS), zo merken verschillende Amerikaanse nieuwsdiensten op. Het doel van GOS is de temperatuur van de CPU niet te ver op te laten lopen. Dat gevaar doet zich vooral voor wanneer uren achter elkaar rekenintensieve online games worden gespeeld.
'Game Optimizing Service' (GOS) werd voor het eerst ontdekt in de Samsung Galaxy S22, maar vergelijkbare functionaliteit blijkt ook in eerder uitgebrachte toestellen te zitten, ook in de Galaxy S10. En het werd ook duidelijk dat niet alleen games aan de leiband van GOS lopen. Eigenlijk remt de software de werking van nagenoeg alle apps, behalve zogeheten 'benchmark-apps' waarmee de prestaties van toestellen kunnen worden vergeleken.
De werking werd aangetoond door de functionaliteit van de de benchmark-app Geekbench te vermommen als de Instagram-app. Daarmee kon worden aangetoond dat de prestaties van de app met wel 46% werden afgeknepen.
Wat betekent de GOS-lijst?
Samsung ontkent echter in een verklaring tegenover The Verge dat GOS andere apps dan gaming-apps afknijpt. Maar het bedrijf geeft geen verklaring voor de lijst met meer dan 10.000 apps die aan GOS gekoppeld zijn. Daarop staan veel games - zo'n 3200 -, maar nog meer populaire apps en ook 'huishoud Samsung-apps' als Homescreen. De vraag is waarom die apps in de lijst staan als de software er niets mee doet? De benchmarks-apps komen niet voor op de lijst.
Ook een merkwaardige reactie van Samsung is de aankondiging met een firmware-update te komen waarbij de gebruiker meer controle krijgt over de prestaties. Het afknijpen van de prestaties van een app om oververhitting van de processor te voorkomen, kan een legitieme bescherming zijn voor het toestel. Dan is het niet logisch de gebruiker van het toestel daar controle over te geven.
Benchmark ongeremd
In de meeste gevallen heeft een system-on-a-chip een interne controle die moet voorkomen dat de chip oververhit raakt. Dreigt het systeem te warm te worden, dan schakelt hij automatisch de prestaties terug, ongeacht de apps die op dat moment actief zijn. Sommige fabrikanten kiezen ervoor de SoC's permanent te laten draaien op lagere snelheid omdat zij problemen zien met de warmteafvoer in hun smartphone-ontwerp. Dat wordt dan ook netjes vermeld op de specificaties van het toestel. Het lijkt erop dat Samsung ervoor heeft gekozen de prestaties met GOS te manipuleren zonder dat dit effect heeft op de specificaties. Bij een benchmarktest gaat de processor immers voluit, concludeert Ars Technica.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee