Overslaan en naar de inhoud gaan

Softwarebedrijf krijgt 35 miljoen dollar boete voor dieselgate

Het gaat om een toeleverancier van autofabrikant Volkswagen, die is betrapt op misleiding van milieutests waar zijn dieselauto's aan zijn onderworpen. Het Berlijnse softwarebedrijf IAV GmbH bekent nu schuld in de zaak van het Amerikaanse ministerie van Justitie: het heeft meegewerkt aan een samenzwering om vervuilende auto's toch door verplichte keuringen te laten komen.
Volkswagen logo
© Volkswagen
Volkswagen

IAV heeft de software ontworpen waardoor Volkswagen-auto's konden 'zien' wanneer ze werden getest op uitstoot, om dan hun vermogen (en dus vervuiling) een tandje lager te zetten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie maakt bekend dat Volkswagen-toeleverancier IAV akkoord is gegaan met een schuldbekentenis. In het kader daarvan zal de Berlijnse firma een boete van 35 miljoen dollar betalen. Dit is voor de rol van het bedijrf in "een langlopende intrige voor Volkswagen AG (VW) om dieselvoertuigen te verkopen in de Verenigde Staten door het gebruik van een defeat device om te frauderen in Amerikaanse voertuiguitstoottests die zijn vereist volgens de wet", aldus Justitie in de persverklaring.

Doelgericht en bewust

De criminele beschuldiging, waar de softwaremaker nu dus schuld voor bekent, betreft het doelbewust bedriegen van de VS en van Volkswagens Amerikaanse klanten. Daarbij is de Clean Air Act geschonden, en zijn zowel de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA (Environmental Protection Agency) als dus ook Volkswagen-kopers misleid. De dieselvoertuigen die van de gewraakte sjoemelsoftware zijn voorzien, leken te voldoen aan maximale normen voor vervuilingsuitstoot. Het gaat om auto's van de merken Volkswagen en Audi.

De 'samenzweerders' in deze zaak, Volkswagen en IAV, wisten van tevoren dat bepaalde dieselwagens niet voldeden aan de Amerikaanse milieunormen. Vervolgens hebben ze samengewerkt om software te ontwerpen, testen en implementeren om 'vals te spelen' in het wettelijk verplichte testproces, verklaart Justitie in de VS. Hierbij was softwaremaker IAV er zich ook van bewust dat Volkswagen belangrijke feiten over deze misleiding verborgen heeft gehouden voor wetgevende autoriteiten op federaal én staatsniveau. Deze informatie is ook onder de pet gehouden voor Amerikaanse klanten.

Boete tot net niet faillissement

In het kader van de schuldbekentenis, die nog door de rechtbank moet worden geaccepteerd, komt IAV twee jaar onder toezicht. Daarnaast zal het Berlijnse softwarebedrijf volledige medeewerking verlenen aan het verdere onderzoek van het ministerie van Justitie naar de dieselgate-affaire. Andere verantwoordelijken, zowel bedrijven als personen, worden nog vervolgd.

Saillant detail is nog dat de boete van 35 miljoen dollar eigenlijk een beperkte boete is. Dit bedrag is bepaald doordat het bedrijf niet in staat is om een hogere boete te betalen zonder dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar komt. Een hoorzitting voor de rechter over de nu ingediende schuldbekentenis staat gepland op 18 januari 2019.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in