Overslaan en naar de inhoud gaan

Massaclaim sjoemelsoftware ook tegen Renault en Dacia in Nederland

Stichting Car Claim dient een grote massaclaim in tegen autobouwers Renault en Dacia vanwege het dieselschandaal waarbij met sjoemelsoftware is gefraudeerd bij milieutests. Waarschijnlijk krijgt de claim een totale omvang van tussen de 450 miljoen euro en 1 miljard euro, aldus de stichting.
autoproductie, robot
© Groupe Renault
Groupe Renault

De stichting, bekend van een zaak tegen Volkswagen over het gebruik van sjoemelsoftware, zegt in een verklaring dat recent duidelijk is geworden dat ook het Franse Renault en het Roemeense Dacia, dat onderdeel is van Renault, dit soort software in hun dieselauto's hebben geïnstalleerd. In Nederland gaat het naar verluidt om meer dan 150.000 voertuigen. De procedure is naast de twee autofabrikanten ook gericht tegen de Nederlandse importeur en de Nederlandse autodealers van deze merken.

Valsspelen bij tests

De software in de auto's zorgt ervoor dat de auto's voor het verkrijgen van typegoedkeuring aan de wettelijke uitstootnormen voldoen. Maar bij normaal gebruik zou de uitstoot veel hoger zijn. "Renault en Dacia wisten dit, maar besloten dat stil te houden tegenover hun klanten. Die zijn hierdoor misleid. Zij hebben een gebrekkig product gekocht dat niet aan de wet voldoet en hebben daarvoor te veel betaald", aldus Car Claim-voorzitter Guido van Woerkom.

Het sjoemeldieselschandaal bij het Duitse Volkswagen kwam in 2015 aan het licht. Volkswagen gaf toen toe op grote schaal emissietesten te hebben gemanipuleerd met sjoemelsoftware, waardoor dieselwagens dus schoner leken dan ze in werkelijkheid waren. De kwestie heeft het autoconcern al vele miljarden gekost aan boetes en reparatiekosten.

Nederlands vonnis

In Nederland bepaalde de rechter in een zaak van Stichting Car Claim tegen Volkswagen, softwareleverancier Bosch, importeur Pon en Nederlandse autodealers in juli dat mensen en bedrijven die sjoemeldiesels hebben gekocht recht hebben op in totaal honderden miljoenen euro's compensatie. In de zaak loopt een hoger beroep.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in