Overslaan en naar de inhoud gaan

SVB krijgt miljoenen na ICT-mislukking

Capgemini moet ruim 21 miljoen euro betalen aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB) vanwege een mislukt automatiseringsproject.
euro's
© CC0 - Flickr
CC0 - Flickr

Een arbitragecommissie heeft dat vrijdag bepaald, heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) zaterdag aan de Tweede Kamer laten weten. Capgemini heeft maandag in een verklaring aan investeerders laten weten te overwegen in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De SVB stopte in 2014 met de ontwikkeling van het systeem voor betalingen waaraan al jaren werd gewerkt. De uitvoeringsinstantie had toen 43,7 miljoen euro gestoken in het project.

De SVB is uitvoerder van een aantal regelingen in de sociale zekerheid en zorg. Door het mislukken van het automatiseringsproject zijn betalingen, zoals de AOW en de kinderbijslag, niet in gevaar gekomen. Capgemini startte in 2006 met de bouw van het multiregelingensysteem (MRS). Het gaat om een Oracle-implementatie waarmee de SVB betere de samenhang van verschillende regelingen kan organiseren. Capgemini heeft het project grotendeels uitgevoerd in India.

Doorgaan was onverantwoord

Jetta Kleinsma, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet in 2014 een evaluatie uitvoeren door Johan Hakkenberg, voormalig directeur van de RWD, en Lieneke Sneller, hoogleraar toegevoegde waarde IT bij Nyenrode Business University, op basis van een onderzoek door de Software Improvement Group (SIG). Hieruit bleek dat de software onvolkomenheden bevatte, te complex was opgezet en moeilijk onderhoudbaar. Doorzetten van het project werd door hen ingeschat als 'zeer problematisch'. Daarop zegde de SVB het contract op.

Omdat de beide partijen het niet eens werden over de schuldvraag en een schaderegeling werd de arbitragecommissie ingeschakeld. Die bepaalde vrijdag dat Capgemini contractbreuk heeft gepleegd.

Het is voor het eerst dat een overheid zo'n zaak heeft aangespannen. Mogelijk schept de uitspraak een precendent. Bij de overheid zijn verschillende grote ICT-projecten mislukt waarbij vele miljoenen belastinggeld verloren gingen. Recent stopte minister Plasterk nog de vernieuwing van de Gemeentelijke Basis Administratie. (GBA), ook een project dat al 10 jaar loopt, maar niets heeft opgeleverd.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in