Overslaan en naar de inhoud gaan

Tim Berners-Lee wil internet redden met Contract for the Web

Tim Berners-Lee, de oorspronkelijke maker van het web, is de afgelopen jaren niet meer zo tevreden over zijn geesteskind en de schaduwkanten daarvan. Met zijn nieuwe Contract for the Web hoopt Berners-Lee het internet alsnog te redden. Opmerkelijk is dat onder meer Microsoft, Google en Facebook dit initiatief steunen.
Tim Berners Lee
© CC BY-SA 4.0
CC BY-SA 4.0

Berners-Lee is bang dat als er niets gedaan wordt, er veel dingen fout gaan, vertelt hij aan The Guardian. "We hebben geen tienjarig plan nodig voor het internet, we moeten het web nu repareren."

Het Contract for the Web moet dat mogelijk maken. Dit contract bestaat uit negen principes, waar tachtig organisaties een jaar lang aan gewerkt hebben. De principes zijn bedoeld voor overheden, bedrijven en individuen. Voor iedere groep zijn drie principes opgezet.

Respecteer online rechten

Volgens het contract moeten overheden ervoor zorgen dat iedereen verbinding kan maken met het internet en dat het internet altijd beschikbaar is.

Daarnaast moeten overheden de fundamentele online privacy- en datarechten van burgers beschermen. Burgers moeten bijvoorbeeld altijd toegang hebben tot hun persoonlijke data en kunnen voorkomen dat hun data verwerkt wordt. 

De principes voor de bedrijven sluiten aan bij die voor overheden. Zo moeten bedrijven ervoor zorgen dat het internet voor iedereen betaalbaar en toegankelijk is. Daarnaast moeten zij de privacy en persoonlijke data van mensen respecteren en beschermen, om zo online vertrouwen op te bouwen.

Bijdragen aan bescherming internet

Ook moeten bedrijven technologieën ontwikkelen om het beste in de mensheid te steunen en ook om het slechtste in mensen tegen te gaan. Zo moeten er webdiensten ontwikkeld worden voor mensen met beperkingen en moeten bedrijven een diverser personeelsbestand opzetten. Daarnaast moeten bedrijven brede gemeenschappen om advies vragen vóór én nadat zij producten hebben uitgebracht.

Aangesloten organisaties moeten bovendien bijdragen aan het bestrijden van nepnieuws, door te onderzoeken hoe groot het risico is dat hun technologie hieraan bijdraagt. Daarnaast moet in kaart worden gebracht hoe groot de kans is dat hun technologie schade toebrengt aan het gedrag of de persoonlijke gezondheid van mensen.

Rijke en relevante content maken

Naast overheden en bedrijven moeten ook individuen bijdragen aan een beter internet, stelt het contract van webvader Berners-Lee. Voor deze groep participanten zijn dus ook drie principes opgesteld. 

Individuen worden opgeroepen om rijke en relevante content te maken om het internet waardevoller te maken. Daarnaast moeten ze sterke online gemeenschappen opzetten, waar iedereen zich veilig en welkom voelt.

Burgers hebben volgens het contract een plicht om te vechten voor het internet, zodat het altijd en overal voor iedereen toegankelijk en open blijft. 

Steun van techgiganten

Het Contract for the Web heeft bij de publicatie nu al steun van 150 organisaties. Hier zitten onder meer techgiganten bij als Google, Facebook en Microsoft, maar ook het privacybewuste Duck Duck Go en digitale rechtenorganisaties als de Electronic Frontier Foundation (EFF).

De publicatie van het contract is echter slechts een eerste stap, meldt de website van het initiatief. Het uiteindelijke doel is dat alle mensen wereldwijd het web kunnen gebruiken om te leren, communiceren en samenwerken, zonder bang te zijn voor misbruik, privacyschending en desinformatie.

Het contract is slechts het model voor dat internet, maar er moeten nog concrete oplossingen ontwikkeld worden om de doelen te ondersteunen. "Daarvoor gaan we opnieuw met experts samenwerken om specifieke, op bewijs gebaseerde oplossingen te maken voor de problemen waar het web mee te maken heeft."

Voortgang wordt bijgehouden

De bedrijven en overheden die het contract steunen, moeten bovendien aantonen dat zij de principes implementeren en werken aan oplossingen voor de grotere problemen. Doen ze dat niet, dan worden ze van de lijst van steunende partijen afgehaald. 

De Web Foundation van Berners-Lee gaat samen met partners de voortgang hiervan volgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in