Overslaan en naar de inhoud gaan

HP gaat achter 'zijn' miljarden aan

In totaal schreef HP 8,8 miljard dollar af op de waarde van Autonomy, de specialist in software voor platformoverstijgend zoeken en kennisbeheer die HP in augustus 2011 overnam. HP betaalde daar een dikke 11 miljard dollar voor; daarnaast maakte het nog eens 458 miljoen dollar kosten voor de overname, inclusief advieskosten, bonussen om de directie te doen aanblijven en kosten om de valutarisico's - Autonomy was een Engels bedrijf - af te dekken.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Omzet kunstmatig opgevoerd

Het grootste deel van de afschrijving - ruim 5 miljard dollar - hangt samen met de ontdekking van boekhoudpraktijken waarmee de toenmalige directie volgens HP de omzet kunstmatig opgevijzeld heeft. HP beticht de toenmalige directie van Autonomy er onder andere van dat het eenvoudige hardware die het onder de kostprijs verkocht, opvoerde als licentie-inkomsten. Daarmee alleen al zou Autonomy de omzet kunstmatig met 10 tot 15 procent opgevoerd hebben. Daarnaast spreekt HP ook van onregelmatigheden bij het opvoeren van licentie-inkomsten uit transacties met wederverkopers, waardoor Autonomy omzet kon schrijven voordat deze daadwerkelijk gerealiseerd was, en in een aantal gevallen zelfs voordat de wederverkoper een koper had, beweert HP.

Lijkt op bewuste misleiding, stelt HP

Deze daden lijken bewust gepleegd te zijn door voormalige Autonomy-medewerkers om de financiële cijfers van Autonomy op te poetsen en zo investeerders en potentiële kopers om de tuin te leiden, stelt HP in een persbericht. De toenmalige Autonomy-directie heeft HP in ieder geval niet op de hoogte gesteld van het feit dat ze omzet op de gewraakte manier berekende, waardoor HP niet in staat was de waarde van Autonomy ten tijde van de overname eerlijk te beoordelen. Pas nadat een medewerker uit Autonomy's managementteam na het vertrek van Mike Lynch aan de bel trok, kwamen de feiten aan het licht, aldus HP.

Juridische stappen

HP heeft nu de Amerikaanse beursautoriteiten en het fraudeteam van de Londense beurs ingelicht. En het overweegt welke stappen het kan ondernemen om de schade te verhalen. Daarbij zal zeker voormalig topman Mike Lynch in het vizier komen. Maar langs die weg zal slechts een klein deel van de schade te verhalen zijn. Lynch had destijds een belang van 8,2 procent in Autonomy.

Prijs destijds al te hoog geacht

Overigens was er ten tijde van de overname al veel kritiek op de prijs die HP neertelde voor Autonomy. Niet alleen vanwege de omvang van het bedrag, maar vooral ook omdat HP destijds aandeelhouders een premie van 64 procent bood boven de beurskoers van het aandeel Autonomy.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in