Programmeerfoutje krijgt dure gevolgen
In de software die AXA Rosenbergs strategie op de beurs bepaalde, zat een fout. Dat werd vorig jaar april al bekendgemaakt door het bedrijf. Later, in juni, liet moederbedrijf AXA weten dat er rond die fout onvoldoende openheid betracht was binnen AXA Rosenberg.
Fout bijna een jaar verhuld
Dat mag gerust een understatement heten, nu de feiten naar buiten komen. De fout werd namelijk al in juni 2009 ontdekt door een medewerker van AXA Rosenberg. Hij en zijn collega’s kregen van een ‘senior official’ de opdracht geen ruchtbaarheid aan dat feit te geven en niets aan het probleem te doen.
De fout had inmiddels wel gevolgen voor de resultaten die AXA Rosenberg boekte met het geld van zijn klanten. Klanten die klaagden over de waardeontwikkeling van hun portefeuille kregen echter niet te horen dat dat aan een programmeerfout lag. Hen werd verteld dat het aan de marktomstandigheden lag. Bij een interne vergadering van de directie over de oorzaken van het slechte presteren, betoogde dezelfde ‘senior official’ dat hem niets bekend was van belangrijke fouten in het model. Volgens bronnen van zakenkrant The Wall Street Journal gaat het bij die ‘senior official’ om Barr Rosenberg.
In maart 2010 kon AXA Rosenberg de ‘niets aan de hand’-strategie niet langer volhouden. Voornaamste reden voor die openheid was dat de Securities and Exchange Commission een onderzoek was gestart.
Helft toevertrouwd vermogen loopt weg
Moederbedrijf AXA - dat ook pas achteraf van het incident op de hoogte raakte - heeft dat onderzoek inmiddels weten te stoppen met een schikkingsvoorstel. AXA Rosenberg bekent daarmee geen schuld, maar betaalt wel een boete van 25 miljoen dollar en een schadevergoeding van 217 miljoen dollar. Dat laatste bedrag gaat naar de 608 van in totaal 1421 klanten van AXA Rosenberg die schade leden door de programmeerfout. Overigens hadden klanten AXA Rosenberg al eerder afgestraft. Sinds de bekendmaking van de programmeerfout hebben zij 31 miljard dollar bij een andere beheerder gestald; AXA Rosnebergs portefeuille is daardoor gehalveerd.
De SEC zet het onderzoek naar de individuele verantwoordelijken wel door. Geen van deze personen werkt momenteel nog voor AXA Rosenberg.
Verder onderzoek naar computermodellen
Ook het fenomeen computermodel blijft onderwerp van onderzoek van de SEC. De toezichthouder wil onder andere weten of investeringsbedrijven voldoende maatregelen hebben genomen om hun computermodellen te vrijwaren van fouten die risico’s verhogen of marktverstoringen verergeren. Ook bekijkt de SEC of de fondsbeheerders wellicht de handelsopdrachten coördineren op een manier die andere investeerders benadeelt. De SEC onderzoekt ook of investeerders voldoende worden voorgelicht over de risico’s die computergestuurd beurshandelen oplevert.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee