Overslaan en naar de inhoud gaan

Strijd rond ACTA verlegt zich naar Europarlement

Regeringen wereldwijd worstelen met de vraag hoe het auteursrecht op internet te handhaven. Internationaal lijken Australië, Canada, Japan, Zuid-Korea, Mexico, Marokko, Nieuw Zeeland, Singapore, Zwitserland en de Verenigde Staten elkaar nu te vinden in de 'Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA)'. Maar er is ook grote weerstand vanuit de samenleving.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De ACTA zou eenzijdig de belangen van grote bedrijven die veel patenten exploiteren dienen en brede maatschappelijke benutting van kennis bemoeilijken. Ook is er grote kritiek op de wijze waarop ACTA tot stand is gekomen.

Verdragsdocumenten nog steeds geheim

Volgens critici, zoals D66, zijn maatschappelijke organisaties niet of nauwelijks betrokken bij het opstellen van de regels. Een aantal landen en grote belanghebbende bedrijven hebben achter gesloten deuren over het verdrag onderhandeld. Gevestigde wereldwijde fora voor intellectuele eigendomsrechten, zoals de World Intellectual Property Organisation (WIPO) en de Wereld Handels Organisatie (WTO), werden omzeild. D66 maakte in het Europees Parlement, in de Tweede Kamer en zelfs via een rechtszaak bezwaar tegen het gebrek aan transparantie over de verdragsdocumenten. Er werden weliswaar documenten gelekt, maar inspraak bleef uit.

Technische en juridische complicaties

ACTA kan volgens D66 grote gevolgen krijgen voor internetgebruikers. Het verdrag vergroot de mogelijkheden om internetserviceproviders juridisch aan te spreken voor het gedrag van hun zakelijke en particuliere klanten. Het zou hen dwingen alle informatie die wordt gedownload inhoudelijk te controleren, wat niet alleen de internetvrijheid schaadt maar ook kosten met zich meebrengt en de dienstverlening technisch en juridisch zou compliceren.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in