Overslaan en naar de inhoud gaan

Wachtwoordgebruik Nederlanders is zorgwekkend

Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb onder ruim 2200 respondenten. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders veilig internetten belangrijk vinden, maar daar niet vaak naar handelen. Ruim twee derde van de respondenten onder de 30 gebruikt veelal hetzelfde wachtwoord voor de verschillende websites die ze bezoeken. Bij vijftigplussers is dit bijna de helft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ouderen hebben moeite met onthouden

De helft van de Nederlanders wijzigt (bijna) nooit zijn wachtwoorden. Slechts 11 procent van de senioren past zijn of haar wachtwoorden regelmatig of vaak aan, onder de jongeren is dit percentage 22 procent. De belangrijkste reden waarom senioren namelijk hun wachtwoorden niet wijzigen, is dat zij het te lastig vinden om nieuwe wachtwoorden te moeten onthouden (45%). Daarbij is het aanpassen zelf vaak ook een drempel (23%).

Ondanks dat sterke wachtwoorden moeilijker te onthouden zijn, maakt 61% van de senioren hier wel gebruik van. Onder jongeren is dat 66%. Ouderen kennen hun wachtwoorden veel minder vaak uit het hoofd dan jongeren (26% versus 89%). Van de vijftigplussers vertrouwt daarom maar liefst 65% hun wachtwoorden toe aan papier, van de jongeren doet slechts 12% dit.

Jongeren zijn te goed van vertrouwen

Bij jongeren is de belangrijkste reden waarom zij hun wachtwoorden niet wijzigen, dat zij erop vertrouwen dat het wel goed zal gaan (44%) of ze denken er vaak gewoon niet aan (38%). Tevens blijken jongeren hun wachtwoorden vaker met anderen te delen dan vijftigplussers (43% versus 15%).

Dat het wachtwoordgebruik van de meeste Nederlanders een stuk beter en veiliger kan, bevestigt ex-Jakhals Sjoerd. Speciaal voor SeniorWeb heeft hij jong én oud eens grondig aan de tand gevoeld over hun wachtwoordgebruik.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in