Overslaan en naar de inhoud gaan

Ierland wil dat VS uit 'zijn' datacenters blijft

De Amerikaanse justitie wil dat Microsoft e-mail vrijgeeft van een persoon die in de VS verdacht wordt van drugshandel. Microsoft weigert dat tot op heden, omdat de betreffende gegevens opgeslagen staan in zijn rekencentrum in Ierland. Als de Amerikaanse autoriteiten die gegevens willen inzien, moeten ze de gebruikelijke weg bewandelen en daarvoor toestemming vragen van een Ierse rechtbank, meent Microsoft.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De Amerikaanse Justitie heeft daar om onduidelijke redenen geen zin in, en heeft Microsoft een bevelschrift overhandigd. Microsoft is daartegen in beroep gegaan. Hoewel de beroepsmogelijkheden nog niet uitgeput zijn, lijkt Microsoft die strijd te gaan verliezen. Tot nog toe stelt de rechter die over de zaak presideert zich op het standpunt, dat de plek waar de gegevens opgeslagen zijn irrelevant is zo lang Microsoft ze onder zijn hoede heeft.

Veel op het spel

Voor Microsoft - en andere Amerikaanse cloudaanbieders - staat veel op het spel. De commotie die de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de NSA uitlokte, kreeg direct effect op hun orderportefeuille. Wanneer de Amerikaanse rechter nu zou sanctioneren dat Amerikaanse cloudaanbieders inzage'verzoeken' van Amerikaanse overheidsinstanties zonder toetsing door lokale rechtbanken moeten honoreren, zal dat grote schade toebrengen aan hun Europese activiteiten. Microsoft heeft daarom in dit conflict de steun van cloudconcurrenten als Google, IBM en Oracle.

Europese Commissie moet in actie komen

Nu mengt ook de Ierse regering zich in dit conflict. Ze heeft de Europese Commissie formeel gevraagd om te onderzoeken of de Amerikaanse overheid de Europese wetgeving op het gebied van gegevensbescherming overtreedt bij zijn poging Microsofts Ierse nevenvestiging te dwingen informatie door te spelen.

Vorige week riep ook DigitalEurope de Europese Comissie al op, zich te mengen in dit debat. DigitalEurope is een samenwerkingsverband van Europese brancheorganisaties - waaronder Nederland ICT - en ruim 50 veelal niet-Europese IT-bedrijven.


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in