50 jaar IT: Van interne IT naar externe co-creatie
Nieuwe kanalen en functies voor in- en externe communicatie, de explosieve groei in vormen en volume van te verzamelen, analyseren en te beheren informatie en de snelheid waarmee nieuwe toepassingen moeten worden gerealiseerd, vereisen een veel frequentere aanpassing. Dit is nauwelijks meer mogelijk met uitsluitend interne kennis en resources. Alles zelf doen op basis van een strategische keuze voor een inhuis-one-size-fit-all-toepassing is meer remmend dan versnellend.
Een versnelling ligt in het slim combineren van een opensourceplatform voor de basisfunctionaliteit met daaraan toegevoegd innovatieve niche-oplossingen voor gerichte deelfuncties. Met name voor oplossingen voor het verwerken en beheren van ongestructureerde informatie zijn die mogelijkheden in overvloed beschikbaar. Doordat de functionele eisen hiervoor minder hard zijn gedefinieerd, geeft dit de ruimte om een eigen oplossingsomgeving samen te stellen op basis van verschillende deelcomponenten. Extern functioneel kralen rijgen.
Co-creatie
Met deze externe co-creatie-aanpak verandert de rol van de interne IT-afdeling. Zij zal constant de ontwikkelingen en het beschikbaar komen van hoofd- en deelfuncties in de wereldwijde softwaremarkt moeten analyseren en matchen met de businesswensen van de eigen onderneming. Bij gebleken toepasbaarheid zullen IT-afdelingen externe partijen moeten motiveren om de omgevingen met elkaar te verbinden. Met tevens de ‘leveringsgarantie’ dat de functionaliteit ook voor de toekomst wordt gegarandeerd. De ketting moet wel blijven functioneren. Kortom, applicatie-co-creatie met het beste uit de Saas- en opensourcemarkt om zo de gewenste nieuwste functionaliteit snel beschikbaar te hebben voor de interne en externe slagkracht.
Knutselprojecten
Bovenvermelde aanpak is fundamenteel anders dan de tot nu toe gebruikelijke. Corporate-applicaties voor het beheer van ongestructureerde informatie werden voorheen aangeschaft vanwege de zo compleet mogelijke functionaliteit die zij als suite moesten bieden. Bij het vastleggen, beheren en presenteren van ongestructureerde informatie zijn de wensen vaak een combinatie van basisfunctionaliteit aangevuld met proces- of medewerkerspecifieke wensen. Hierdoor worden implementatieprojecten op dit gebied vaak omvangrijke knutselprojecten, waarbij het gekochte pakket met inzet van veel intern of extern ingehuurde experts wordt verbouwd. Een verbouwing die de verdere inzet van het basispakket, de upgrade naar een nieuwe release of de migratie van de toepassing naar een moderne omgeving, er niet eenvoudiger op maakte. Punt daarbij is ook dat de functionele doorontwikkeling van het basispakket de verantwoordelijkheid van de pakketleverancier is en dat eventueel andere functionaliteiten door de gebruiker zelf moeten worden geselecteerd en geïntegreerd. Dit met alle compatibiliteitsrisico’s van dien.
Prikkel
De Saas/opensource-omgeving biedt het schaalbare gebruik van een configureerbare oplossingsomgeving. Ook is deze omgeving meer open en eenvoudig te verrijken of te integreren met andere opensourcetoepassingen. Nieuw is dit niet. Wel nieuw is de methodiek om deze integratie niet zelf als organisatie te doen maar te laten doen door leveranciers van basis- en deelfuncties. Dit met een afname- of gebruiksgarantie van de nieuwe te creëren functionaliteit zonder deze exclusief te claimen. De bredere vercommercialisering van de gecombineerde oplossing is een prikkel voor de softwareleveranciers om de integratie snel en toekomstvast te realiseren. Wat een snelle vernieuwing van de eigen informatiehuishouding ten goede komt.
AG CONNECT BESTAAT 50 JAAR
Deze maand publiceren we verschillende artikelen en blogs rond dit thema.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee