Overslaan en naar de inhoud gaan

Omzet Ordina zwaar onder druk

Genoemde percentages zijn al gecorrigeerd voor de afstoting van de bedrijfsonderdelen BPO en TA. De nettowinst over de eerste helft van het jaar duikelde met 93 procent naar een niveau van 4 ton. Alleen de ‘public’-sector (overheid en zorg) was stabiel, bij de twee overige sectoren - finance - liep de halfjaaromzet met bijna 29 procent terug.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Volgens de directie moet een verdere concentratie op outsourcing en meerjarige projecten soelaas bieden. Als doelstelling voor de komende jaren formuleert ze dat Application Outsourcingcontracten en meerjarige projecten moeten groeien naar circa 30 tot 35 procent van haar omzet.

Ordina lijkt in dit streven de markt mee te hebben. Opdrachtorganisaties dragen IT-taken steeds vaker op basis van resultaatverantwoordelijkheid over aan dienstverleners. Ordina slaagde er al in om het aandeel van de zogeheten recurring omzet op de totaalomzet te verhogen, en wel van 16 procent in de eerste helft van vorig jaar naar 23 procent over de eerste 6 maanden van 2009.

Daarnaast kan bij deze verschuiving ook een rol hebben gespeeld dat sommige klanten onder invloed van de neergaande conjunctuur in eerste instantie hebben geschrapt in projecten voor de korte termijn. De omzet in advies bijvoorbeeld, daalde met 33 procent (54,2 miljoen euro). Daar staat tegenover dat de omzet in applicatie-outsouring met 28 procent steeg (naar 66,8 miljoen euro).

Achter de totaalcijfers van Ordina gaan grote verschillen per deelmarkt schuil. Zo heeft Ordina het in de financiële dienstverlening duidelijk moeilijk. En niet alleen vanwege het mislukken van het BPO-avontuur, dat in april uitmondde in de verkoop van het hiervoor opgerichte bedrijfsonderdeel aan Centric. Ook de niet-verkochte activiteiten voor de financiële sector krompen, in de eerste helft van 2009 zelfs met 28 procent, tot 87,4 miljoen euro.

Bovendien deden de industriële klanten het in de eerste helft van 2009 duidelijk wat rustiger aan, wat betreft IT-investeringen. Met als gevolg dat Ordina zijn halfjaaromzet hier met 29 procent zag teruglopen tot 82,4 miljoen euro. Dat zou vooral te wijten zijn aan de deelmarkten Carriers & Services en Manufacturing & Consumer Lifestyle. In de deelmarkt Telecom en Energy was de ondertekening van preferred-supplierovereenkomst met Eneco een belangrijke opsteker.

Alleen Overheid en Zorg, die Ordina tezamen het segment ‘public’ constitueren, bleek in de verslagperiode min of of meer recessieresistent. De omzet daarvan steeg met 1 procent tot 123,8 miljoen euro. Ordina zou profiteren van de behoefte bij de overheid de dienstverlening aan de burgers te digitaliseren en te verbeteren en zich tegelijkertijd meer te richten op kerntaken. Zo kreeg de dienstverlener van het ministerie van justitie opdracht om op basis van Oracle e-business suite de bedrijfsvoering te standaardiseren. Bij het Openbaar Ministerie werd de aanbesteding voor de Bouw en het Onderhoud van ICT-applicaties gewonnen, een klus waar Ordina naar schatting 2 tot 4 jaar aan kan bijdragen.

De personele omvang van Ordina nam in de verslagperiode af van ruim 5600 naar een krappe 4400 medewerkers. Deze krimp komt echter voor een flink deel op het conto van de afgestoten bedrijfsonderdelen BPO (dat naar Centric ging) en Technical Automation (dat aan het eigen management werd verkocht). Per saldo zal er dus sprake zijn van een daling van de omzet per medewerker met bijna 5 procent ten opzichte van 2008.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in