Overslaan en naar de inhoud gaan

Unity schrapt z'n nieuwe verdienmodel, vraagt vergiffenis

Ruim anderhalve week nadat game-enginemaker Unity Technologies een bom liet vallen op game-developers is het bedrijf tot inkeer gekomen. Het nieuwe model voor licentievergoedingen, die sommige game-makers de kop zou kunnen kosten, is van de baan. Unity zegt sorry, en moet vertrouwen (weer) verdienen.

excuses
sorry
Shutterstock.com

"We hadden met meer van jullie moeten praten en we hadden meer van jullie feedback moeten verwerken voordat we ons nieuwe Runtime Fee-beleid aankondigden", schrijft Unity-topman Marc Whitten in een open brief. In die boodschap aan de gemeenschap van game-developers betuigt hij namens het bedrijf spijt en wordt het gewraakte nieuwe verdienmodel in wezen geschrapt.

'Nodig voor de toekomst van Unity'

Hij geeft daarbij wel een semi-verdedigende uitleg over het licentiebeleid dat op 12 september plots is aangekondigd en veel developers tot verbijstering, woede en wanhoop heeft gebracht. Whitten schrijft dat het doel van het licentiebeleid voor gebruik van de Unity game-engine is om er voor te zorgen dat het bedrijf ook in de toekomst developers kan blijven ondersteunen. En dat het bedrijf flink kan blijven investeren in de ontwikkeling van de engine, die veel populaire games aandrijft.

Aanvankelijk verdedigde Unity het omstreden beleid met de stelling dat slechts 10% van z'n klanten echt geraakt zou worden door gevolgen als hogere kosten. Veel game-developers waren het daar niet mee eens en zagen Unity-vergoedingen opdoemen die meer dan hun hele omzet zouden zijn. Unity wou namelijk elke installatie (runtime) van een game meetellen, ook als dat van één en dezelfde eindgebruikers was.

Met terugwerkende kracht

Naast het probleem dat die gamer dan een game slechts één keer heeft aangeschaft, is er ook het scenario van freemium-games die inkomsten uit ads halen. Bovendien wou Unity zijn nieuwe licentievergoedingen ook met terugwaartse geldigheid gaan heffen, dus op allang uitgebrachte games.

Deze vergaande maatregelen zijn nu echter van de baan, wat vooralsnog goed lijkt te vallen bij kritische game-makers. De Personal-licentie voor de Unity-engine blijft gratis en zonder zogeheten runtime-vergoedingen. Daarnaast wordt de omzetgrens voor de Personal-licentie verhoogd van 100.000 dollar naar 200.000 dollar. Daarboven moet dan dus een betaalde licentie-optie (zoals Pro of Enterprise) worden genomen. Verder hoeven games met minder dan 1 miljoen aan jaaromzet geen aparte licentievergoeding te betalen.

Maar voor nieuwe games wel

Dit geldt echter voor bestaande games, plus games die nu nog in ontwikkeling zijn. Nieuwe games, die dan de aankomende nieuwe LTS-versie (long-term support) van Unity's engine gebruiken, komen wel onder het nu milder gemaakte licentiemodel te vallen. Die volgende LTS-release komt in 2024 uit.

Voor games die dit betreft, mogen de makers zelf kiezen of ze dan 2,5% van hun omzet afdragen óf een bedrag dat is gebaseerd op het aantal nieuwe spelers elke maand. Zowel omzet als aantallen gamers mogen developers dan zelf tellen en melden bij Unity. Om game-makers hierbij te helpen, heeft het bedrijf nu een online-kostencalculator uitgebracht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in