De slachtoffers van de iPhone
De Huffington Post heeft een lijstje gemaakt van de slachtoffers van de iPhone, onder de titel "Gefeliciteerd met je verjaardag en dit zijn de lijken die je hebt achtergelaten. Het gebruik van smartphones heeft gezorgd voor een aantal veranderingen, waarbij traditionele zaken ongemerkt zijn verdwenen. Het gaat om:
- Landkaarten - Niemand loopt haast meer rond met een grote landkaart of plattegrond om op de juiste plaats aan te komen. Een app heeft die functie overgenomen. Alleen mensen die zijn overgestapt op Apple Maps zijn soms teruggevallen op de aloude plattegrond.
- Etiquette - Een etentje met collega's of vrienden is vrijwel niet meer denkbaar zonder dat elke deelnemen periodiek zijn ogen richt op de smartphone. Onder het motto 'even checken of...' een verklaring voor het gedrag die vaak niet eens wordt uitgesproken.
- Toetsenbordjes - In de begintijd maakte BlackBerry goede sier met zijn smartphones die waren voorzien van een fysiek toetsenbordje, de iPhone bood min of meer dezelfde invoermogelijkheden met een op het scherm geprojecteerd keyboard.
- Klokken en wekkers - Bezitters van een iPhone hebben meestal geen horloge meer om (de tijd staat toch op het scherm?) en ook de wekker op het nachtkastje is vaak verdwenen. Daar ligt nu de smartphone.
- Compactcamera's - Nog maar weinig mensen gebruiken een aparte camera om foto's te maken. De camera van het mobieltje wordt nu gebruikt voor de kiekjes. De sterk verbeterde kwaliteit van de smartphonecamera's maakte dit mogelijk.
- Muziekspelers - Probeer nog maar iemand te vinden die een MP3-speler gebruikt, haast iedereen luistert nu naar muziek via de smartphone, hetzij vanaf bestanden of via streaming.
- Aandacht voor elkaar - Tien tegen een dat gesprekken tussen mensen worden onderbroken door een jengelende smartphone. Het ding hoeft maar te 'rinkelen' of de aandacht is weg.
- Privacy - Apple is in staat om te bepalen waar een gebruiker van een iPhone zich bevindt, niet alleen op een bepaald moment, maar gedurende een langere periode. Reisbewegingen komen zo aan het licht, een gevaar voor de privacy.
- Veiligheid - Als iemand gewoon op straat loopt, is de kans dat hij of zij ergens tegenaan botst erg klein. Wie echter gefixeerd is op het scherm van de smartphone, kan de ene buil na de andere oplopen.
- Rust - In omgevingen waar andere mensen aanwezig zijn is de rust vaak ver te zoeken. Niet alleen vanwege de soms knap irritante ringtones, maar ook vanwege het op luide toon kleppen in de smartphone.
Is alles dan kommer en kwel? Dat nou ook weer niet. De smartphone zorgt er bijvoorbeeld voor dat mensen kunnen bellen in geval van nood, dat ze veel gegevens met zich mee kunnen dragen en dat ze hun parkeerbonnetje kunnen betalen zonder geld op zak.
Een vergelijkbaar verhaal als dat van de iPhone kan bovendien worden verteld over andere technologische ontwikkelingen, denk aan de auto, de radio en de televisie. Alleen gingen die ontwikkelingen veel langzamer.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee