Overslaan en naar de inhoud gaan

Ester Schops blik op 2014: De saffierglas-saga van Apple

Ruim een jaar geleden ondertekende GT Advanced Technologies (GTAT) een contract met Apple. Het leek zo mooi: Apple investeerde bijna een half miljard dollar in het bedrijf en zou voor verschillende producten gebruikmaken van het supersterke en krasvaste materiaal. Zo zou het een van de trekkers worden van de iPhone 6. De fabriek zou naar verluidt 100 tot 200 miljoen schermen per jaar kunnen afleveren.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Maar Apple zag er op het laatste moment toch af van het gebruik van saffierschermen, omdat het de kwaliteit van het eindproduct niet vond voldoen.

Uit verschillende tests bleek dat de synthetische saffierschermen erg broos waren. Bij een valtest zouden de schermen sneller barstten dan bij een normaal scherm van gehard glas. Veel producenten van smartphones hadden al hun scepsis geuit over de uitgelekte plannen van Apple met de schermen van saffierglas. LG wees het gebruik van saffierglas af vanwege de hoge kosten, de beperkte beschikbaarheid en het gewicht van het materiaal. Zeker nu de displays van smartphones steeds groter worden en de consument graag lichtgewicht toestellen heeft, is gewicht een factor die mee gaat spelen. Een ander nadeel van saffier is dat het minder transparant is dan gewoon glas, wat de zichtbaarheid van het LCD-oppervlak eronder negatief zou beïnvloeden.

Toch maar weer Gorillaglass

Het bedrijf uit Cupertino ging uiteindelijk in zee met leverancier Corning, zodat de iPhone 6-modellen nu een Gorillaglass-beeldscherm hebben, net als voorgaande modellen. Daarmee stortte de wereld in voor GT Advanced Technologies, want andere afnemers op de schaal die Apple wilde, zijn er niet. Luxe-merken als Vertu, Savelli en TAG Heuer hebben weliswaar smartphones met een saffieren display, maar dit zijn niet voor niets telefoons die het moeten hebben van hun luxe uitstraling en exclusiviteit vanwege hun hoge prijs.

GTAT heeft inmiddels een doorstart gemaakt, maar ziet af van de verdere productie van saffierglas. Na beëindiging van de Chapter 11-procedure gaat GTAT zich toeleggen op de productie van de apparatuur om saffierglas te maken. Het bedrijf moet wel de 439 miljoen dollar terugbetalen die Apple leende voor het opzetten van een nieuwe fabriek. Die terugbetaling wordt gespreid over vier jaar en is gekoppeld aan de afzet van de doorstart van de glasproducent. Twee van de fabrieken van GTAT gaan dicht. Daarnaast moest het 727 werknemers ontslaan.

Modder gooien houdt aan

Ondertussen blijven de partijen met modder gooien naar elkaar. Zo beweert GTAT dat Apple een wurgcontract creëerde en zich schuldig maakte aan 'obsessief micromanagement'. Na het sluiten van het contract wilde Apple zich volgens GTAT tot op detailniveau met het beleid bemoeien. Dat was voor een deel de oorzaak dat vertragingen ontstonden in de ontwikkeling van het saffierglas dat voor de iPhone 6 was bestemd. Door de contractonderhandelingen met Apple kon GTAT ook niet ingaan op interesse van concurrenten van Apple. Apple beweert op zijn beurt dat GTAT onwaarheden verkondigt en de naam van Apple in een kwaad daglicht stelt. De voorwaarden in het contract zouden vergelijkbaar zijn met die van andere toeleveranciers van Apple.

De oplossing die Apple en GTAT hebben gevonden voor het conflict ligt overigens nog ter goedkeuring bij de rechter.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in