Gegevensopslag legt nodeloos zwaar beslag op accu smartphone
De onderzoekers deden ze een verrassende ontdekking: niet de flash-geheugens zelf zijn verantwoordelijk voor het gros van het energiegebruik, het is vooral de software die de gegevensopslag regelt die de accu uitput. Dan gaat het met name om versleuteling van de data en de manier waarop de scheiding van apps - uit beveiligingsoogpunt - wordt geregeld. De software die zich bemoeit met gegevensopslag verbruikt wel tweehonderd maal zo veel energie per kilobyte als de hardware.
Dat is niet alleen veel, het is ook onnodig veel, stellen de onderzoekers. Het is bijvoorbeeld niet nodig om alle bestanden van een smartphone te versleutelen. Voor systeembestanden heeft het in ieder geval weinig toegevoegde waarde, stellen de onderzoekers, en voor veel mediabestanden kun je je afvragen of het nut heeft. Ook door aanpassingen in de architectuur van de smartphone zijn duidelijke besparingen mogelijk. Het inrichten van containers voor de opslag zou hardwarematig opgelost kunnen worden, wat qua energieverbruik efficiënter is. Het zou ook zeker helpen wanneer de telefoonbouwers voor de opslaggerelateerde activiteiten net als voor audio en video speciale processors (zogeheten systems on a chip) zouden ontwikkelen. Dergelijk SoC's springen door hun gerichte ontwerp veel efficiënter om met energie dan de CPU die nu nog steeds wordt ingeschakeld door de opslaggerelateerde software.
Wat dergelijke aanpassingen voor de gebruiksduur op één acculading zouden betekenen, is niet zonder meer te zeggen; dat hangt natuurlijk af van de hoeveelheid gegevens die op een individuele smartphone zijn opgeslagen.
De volledige wetenschappelijke onderbouwing is te vinden in de publicatie On the Energy Overhead of Mobile Storage Systems.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee