iPhones Siri verslaat Androids spraakherkenning op punten
Pogue maakt onderscheid tussen drie taken. De eerste is dicteren. Daarin vond hij beide ongeveer even slecht, dan wel even goed. Het aantal fouten lag bij beide hoog. Wel kent Siri iets meer formatteeropdrachten - zoals hoofdletter, aan elkaar schrijven - en iets meer speciale tekens zoals asterisk, puntkomma en dergelijke.
Siri veelzijdiger bij rechtstreekse opdrachten
De tweede taak is het geven van opdrachten, zoals Bel moeder, Wek me om half acht, Herinner me eraan dat de kat moet eten als ik thuiskom, Open Angry Birds, Wat is het adres van Klaas en dergelijke. Beide herkennen opdrachten goed, maar Siri biedt daarbij wel meer functionaliteit. Android kan bijvoorbeeld niet, zoals Siri, overweg met de opdracht Lees mijn nieuwe berichten, als er een sms'je binnenkomt. Siri kan ook een antwoord opnemen en verzenden - al moet je daarbij natuurlijk wel de ervaring uit de eerste test in ogenschouw nemen.
Android soepeler bij zoekopdrachten
Taak drie is het laten uitvoeren van zoekopdrachten van het type Hoe laat is het nu in New York, Wat is het weer in London, Hoeveel calorieën zitten er in een Mars, Wanneer is de eerstvolgende zonsverduistering en dergelijke. Android reageert veel sneller op dit soort vragen dan Siri. Android is ook goed in het telefonisch contact leggen zonder eerst het nummer op te zoeken (Bel de Bijenkorf op de Dam) en in het uitstippelen van routes (Hoe kom ik van hier bij de Bijenkorf).
Spraaktechnologie in Android slecht toegankelijk
Maar Androids spraaktechnologie heeft één groot probleem (geen Achilleshiel, eerder een Achillesbeen, schrijft Pogue). Om er gebruik van te maken, moet je het microfoontje naast Googles zoekbalk aanklikken. En dat kan alleen op het openingsscherm of in Google Now. Met andere woorden: als je telefoon gelockt is, of als je in een app zit, kun je niet zonder extra handelingen spraakcommando's geven. Dat je zo vaak het toestel moet oppakken en handelingen moet uitvoeren, ondergraaft het nut van de toevoeging van spraaktechnologie. Bij de iPhone hoef je alleen de home-knop aan te raken, of het knopje op je oortelefoontje.
Android heeft kloof wel goeddeels gedicht
Siri wint dus op punten, wat Pogue betreft. Maar vergeleken met eerdere Android-versies heeft Google de kloof grotendeels gedicht. En het Achillesbeen zal ook een tijdelijke handicap zijn. De nieuwe Moto X van Google-divisie Motorola kan al zo ingesteld worden dat het apparaat voortdurend luistert.
De belangrijkste conclusie is dan ook dat spraakherkenning in smartphones snel beter wordt, stelt Pogue, en dat de tijd dat we vaker tegen dan door ons mobieltje praten, niet ver weg meer is. Zijn vergelijking is te vinden op de website van New York Times, die gratis toegankelijk is na registratie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee