Computer denkt voor het eerst als mens in Turing Test
Tot nog toe is geen computer er in geslaagd de test te doorstaan. Tot afgelopen zaterdag bij de Turing Test 2014.
Eugene slaagde met vlag en wimpel
Een computer slaagt voor de test wanneer de antwoorden in meer dan 30 procent van de tijd voor die van een mens worden aangezien door de jury in een aantal vragenrondes van 5 minuten. Eugene slaagde er in 33 procent van de tijd de jury te misleiden.
De supercomputer Eugene simuleert niet alleen het brein van een 13-jarige, de ontwerpers werkten ook 13 jaar aan het project. De geestelijk vaders zijn Vladimir Veselov, een uit Rusland afkomstige Amerikaan en de Rus Eugene Demchenko, die in de Oekraïne is geboren. Daarnaast werken vele andere wetenschappers mee aan het project.
Er is wat onenigheid of de Turing Test niet al eens eerder met succes is gemaakt door een computer. Het principe is veelvuldig toegepast in diverse wedstrijden. Maar Professor Kevin Warwick, van de Universiteit van Reading en Coventry University, zegt dat de jaarlijkse test bij de Royal Society de enige is waar er echt volgens de regels van de Turing Test wordt gewerkt en met een onafhankelijke inspectie. Zo zijn de vragen en onderwerpen van tevoren niet bekend bij de jury en de deelnemers.
De dreiging van cybercrime neemt toe
Volgens Warwick is het passeren van de test een 'wake-up call' voor de bestrijders van cybercrime: "Het is belangrijk ons te realiseren hoe online, realtime communicatie een mens op zo'n manier kan beïnvloeden dat hij denkt dat iets waar is terwijl dat niet zo is."
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee