Het opvallendste nieuws volgens Henk Steenman
Het kwam alleen niet als een verassing en 2012 is de laatste in een lange rij van opeenvolgende topjaren. Zo’n continue groei brengt echter de nodige uitdagingen met zich mee, voornamelijk op het gebied van beschikbare apparatuur om de grote datastromen die over de exchange gaan aan te kunnen.
Tijd voor sneller Ethernet
Sinds 2010 is de IEEE standaard voor 100 Gigabit Ethernet (100GE) beschikbaar en we zullen met name in de loop van volgend jaar een redelijk aantal producten (routers) op de markt zien komen die een hoge densiteit aan 100GE poorten hebben.
Tegelijkertijd is de IEEE gestart met de eerste stappen in het standaardiseren van de opvolger hiervan. Hiervoor is een zogenaamde “study group” opgezet die onderzocht heeft wat de volgende Ethernet-snelheid moet worden. Het ziet ernaar uit dat dit 400 Gigabit per seconde wordt (400GE) omdat de technieken voor een stap verder, bijvoorbeeld naar 1 Terabit per seconde (TE), nog niet economisch haalbaar zijn.
Men verwacht dat de 400GE standaard mogelijk in 2015 wordt afgerond, waarna vervolgens de eerste producten op de markt zullen komen. Al met al mooie ontwikkelingen die helpen om de groei van het Internet verder mogelijk te maken. Op de langere termijn zullen echter bij een verdere groei van het Internet en andere digitale toepassingen de grenzen van de huidige technieken mogelijk worden bereikt en zullen er daarin grote stappen moeten worden gemaakt.
Grafeen biedt uitkomst
Een daarvan kan de toepassing van grafeen als mogelijk vervanger van silicium in computerchips zijn. Begin vorig jaar maakte de Universiteit van Nijmegen al bekend met dit materiaal voor het eerst een functionele transistor te hebben gebouwd.
En hiermee kom ik dan ook op het voor mij echt belangrijkste nieuws deze week en dat is de aankondiging van de Europese Commissie dat er een half miljard euro subsidie wordt uitgetrokken voor onderzoek naar toepassingen van grafeen. Naar mijn mening een goeie investering die mogelijk kan helpen elektronische apparatuur in de toekomst nog sneller, maar ook zuiniger te maken.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee