Senaat wacht ICT-advies af voor invoering Omgevingswet
Daarna volgt nog een debat en een definitieve beslissing. De senaat stemde dinsdag voor deze twee voorstellen.
Alle gemeenten en andere overheden moeten met deze nieuwe ICT-systemen gaan werken en zijn er al jaren mee aan het testen, maar er zijn signalen dat het nog niet goed loopt. De Eerste Kamer is daar heel bezorgd over. De invoering van de wet is al vijf keer uitgesteld, met name om deze reden.
Minister Hugo de Jonge (Ruimtelijke Ordening) is er veel aan gelegen dat de wet begin volgend jaar ingevoerd wordt. De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.
Verwarrende situatie
Tegenstemmers van de motie benoemden onder meer de ‘verwarrende situatie’ die nu voor gemeenten ontstaat. Gemeenten moeten volledig koersen op invoering van de wet per 1 januari aanstaande, maar tegelijk nog rekening houden met nieuw uitstel ter elfder ure.
De Omgevingswet bundelt alle wetten en regels op het gebied van ruimtelijke ordening, waardoor het makkelijker is om een vergunning aan te vragen en deze sneller te kunnen verlenen.
Onlangs werd bekend dat enkele ambtenaren en zelfstandige medewerkers die voor het ministerie van Binnenlandse Zaken bezig waren met de nieuwe wet, zich geïntimideerd hebben gevoeld. Zij zouden onder druk zijn gezet door mensen van het departement, als zij te kritisch of te weinig positief waren over de ontwikkelingen. Sommigen waren op non-actief gezet of zaten ziek thuis. Er worden gesprekken gevoerd met de melders, meldde De Jonge, die vindt dat ambtenaren openlijk kritiek moeten kunnen leveren.
De minister kwam zelf eind vorig maand onder vuur in de senaat toen hij weigerde om een weggelakte passage in een beslisnota openbaar te maken. Daarin zou de weerslag van gesprekken staan die De Jonge had gevoerd met enkele senatoren. Hij sprak met hen om politieke steun te vergaren voor een definitief besluit om de wet per 1 januari in te voeren. De SP wilde de minister via een motie dwingen deze informatie vrij te geven. Maar de motie is niet ingediend. De kwestie zal nog in een commissie worden besproken, aldus de SP.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee