Overslaan en naar de inhoud gaan

Opnieuw dreigt uitstel voor Omgevingswet: Eerste Kamer wil advies over ICT

Het debat over invoeringsdatum van de Omgevingswet is door de Eerste Kamer afgelast. Daarmee neemt de kans toe dat de senaat niet voor 1 juli met de invoeringsdatum van 1 januari 2023 zal instemmen, zo meldt Binnenlands Bestuur. Nog altijd spelen er problemen rondom de software die de wet mogelijk moet maken.
Den Haag Muzenplein
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Met de software van de Omgevingswet moeten burgers die een vergunning willen aanvragen straks online kunnen zien wat wel en niet is toegestaan in hun leefomgeving. De ontwikkeling gaat niet van een leien dakje. Al een aantal keer is het megaproject, dat in 2011 werd gestart, uitgesteld.

Ook nu dreigt het megaproject wederom uitgesteld te worden door ICT-problemen. Een meerderheid van de Eerste Kamer vindt de eerdere antwoorden op vragen over de ICT van minister De Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening niet voldoende en wil daarom een onafhankelijk advies van Ac-ICT (voorheen College ICT-Toetsing).

Zo’n advies zal er op z’n vroegst pas in oktober zijn. Volgens Binnenlands Bestuur wordt er op 21 juni niet meer gedebatteerd over de Omgevingswet, maar gesproken over de vanaf dat moment te volgen procedure. Het is onduidelijk of de Eerste Kamer dan ook nog zal stemmen over de invoeringswet. Dat lijkt onwaarschijnlijk, omdat de aanvankelijke planning was om een week na het oorspronkelijk geplande debat op 21 juni over te gaan tot stemmen over de invoeringsdatum.

Tegenstanders moeten zwijgen

Binnenlands Bestuur meldde eerder deze week dat tegenstanders van invoering per 1 januari 2023 door het ministerie van Binnenlandse Zaken op dwingende wijze werden gesommeerd hun kritiek voor zich te houden. Bij tussentijdse rapportages bleek geregeld een ‘mooi-weer-show’ ‘te zijn opgevoerd.

De zorgen van de Eerste Kamer over de software van de Omgevingswet zijn niet gering, zo bleek uit een eerdere enorme waslijst aan vragen. In een document van ruim vijftig kantjes aan vragen werd de minister aan de tand gevoeld over onder meer het functioneren van de software, de financiën, de externe uitvoerders en de monitoring en evaluatie.

Een van de grootste zorgen is dat er al diverse opties voor mogelijkheden met de software zijn afgevallen, omdat deze te complex zijn. De schaal en omvang van het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) zijn in de loop der jaren steeds verder afgeschaald.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in