VS laat Chinese smartphonemaker zijn 'doodstraf' afkopen
Nadat ZTE is betrapt op verboden technologieleveringen aan Iran had de VS al strafmaatregelen opgelegd. Vervolgens is ZTE hard op de vingers getikt voor het niet goed aanpakken van de veroordeelde zakenpraktijken. Het voorkomen van herhaling was daarmee niet goed uitgevoerd, oordeelde het Amerikaanse ministerie van Justitie.
De kunst van de deal
De opgelegde vervolgstraf voor dit falen van ZTE's management was een leveringsverbod voor Amerikaanse bedrijven aan de veroordeelde firma. ZTE kon daardoor geen essentiële componenten meer betrekken, zoals ARM-processors van Qualcomm en mobiel besturingssysteem Android van Google. De Chinese smartphonemaker verklaarde vervolgens dat het zijn activiteiten noodgedwongen moest staken en dat het bedrijf zichzelf zou gaan opheffen. Dit zou wereldwijd maar vooral in China enkele honderdduizenden banen kunnen kosten.
Het dreigende einde van ZTE is nu van de baan. Een nieuwe deal met de Amerikaanse overheid bestaat uit een boete van 1 miljard dollar en een borg van 400 miljoen dollar, over te maken op een tussenrekening. Laatstgenoemd bedrag is voor het geval de Chinese firma opnieuw de fout ingaat. De opgelegde handelssancties worden opgeheven zodra deze betalingen rond zijn, meldt onder meer NU.nl.
Management herzien
Naast deze financiële straffen moet het bedrijf ook zijn management op de schop gooien. Deze organisatorische maatregel dient om de verantwoordelijke medewerkers aan te pakken voor de verboden leveringen aan Iran. Overigens was deze straf eerder ook al opgelegd in de oorspronkelijke veroordeling, waar ZTE zich dus niet aan heeft gehouden. Nu heeft het bedrijf al wel flinke veranderingen in de bedrijfstop doorgevoerd.
Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft de borgregeling gister aangekondigd op Twitter:
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee