Overslaan en naar de inhoud gaan

AMD mikt met nieuwe Opteron op webhosters

De Opteron 3200-serie gebruikt per processorkern tot 19 procent minder energie "dan de concurrentie" (lees: Intel), belooft AMD. Bovendien ligt de prijs/prestatieverhouding tot 38 procent gunstiger. Volgens AMD kunnen de hardwarekosten in 7 maanden zijn terugverdiend, wat 14 procent sneller zou zijn dan bij toepassing van soortgelijke Intel-chips.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Opteron 3200 is geoptimaliseerd voor hoge dichtheden

Hosters van websites maken gebruik van servers met grote aantallen dicht opeen gepakte processors. Een laag energieverbruik is voor hen minstens zo belangrijk als een grote capaciteit en hoge performance om opgevraagde webpagina's zonder noemenswaardige vertraging te kunnen presenteren aan de bezoekers. De Opteron 3200 is geoptimaliseerd voor toepassing in hoge dichtheden.

Nieuwe serverarchitectuur in november onthuld

De Opteron 3200 is gebaseerd op dezelfde nieuwe serverarchitectuur die AMD in november vorig jaar introduceerde met de zustermodellen Opteron 4200 en 6200.

De nieuwe processorlijn is verkrijgbaar in 3 modellen: met 4 cores (Opteron 3250, 3260) of 8 cores (Opteron 3280). De versies met 4 cores gebruiken 45 watt, het topmodel met 8 cores 65 watt. Dat komt neer op respectievelijk slechts 11,3 en 8,1 watt per processorkern.

De kloksnelheid is standaard 2,7 GHz, maar kan in de turbomodus tot 3,7 GHz worden opgeschroefd. Per processor wordt maximaal 32 GB werkgeheugen ondersteund. Verder zijn buffergeheugens (level 2 en level 3) van in totaal 16 MB in het 8-coremodel en van 8 MB in beide 4-coremodellen ingebouwd.

Eigenschappen zijn van serverkaliber

Volgens AMD biedt de Opteron 3200 de kostenbesparingen die horen bij een 'desktop-achtige' infrastructuur, terwijl betrouwbaarheid, beveiligingskenmerken, validatie- en testvoorzieningen en certificering voor besturingsssystemen van serverkaliber zijn. Belangrijk voor de betrouwbaarheid is onder meer dat de nieuwe processors ECC-geheugenchips ondersteunen. Dergelijke chips zijn in staat datacorruptie te detecteren en te corrigeren.

Prestatievergelijking met Intelchips alleen op papier

Uit de kleine lettertjes [PDF] blijkt dat AMD de nieuwe Opteron vergelijkt met de Intel Xeon E3-12xxL-serie. De scores van de Opteron 3200 op de SPECint_rate2006-benchmark zijn echter niet werkelijk gemeten, maar "verwachtingen" die zijn gebaseerd op de performance van de bestaande Opteron 4200-serie. De voor de Opteron 3200 verwachte scores "kunnen nog veranderen", aldus AMD in een voetnoot.
De eerste servers met Opteron 3200-processors van computerfabrikanten als Dell, Fujitsu en MSI zijn direct leverbaar.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in