Overslaan en naar de inhoud gaan

'Gemeenten te traag met internetstandaarden'

De adoptie van informatiebeveiligingsstandaarden 'groeit gestaag', zo concludeert Forum Standaardisatie uit een meting bij 450 overheidsdomeinen, waaronder 398 gemeenten.
beveiliging
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De organisatie wijst erop dat het zaak is om het tempo ‘verder te versnellen met het oog op het streefbeeld van volledige implementatie eind 2017.’ Dat doel lijkt uit een voorlopige berekening niet gehaald te worden.

Langzame groei

Uit de gegevens van de meting wordt duidelijk dat het afgelopen jaar meer organisaties informatiebeveiligingsstandaarden zijn gaan toepassen. Het gaat om de standaarden DNSSEC, TLS, TLS+NCSC DKIM, SPF en DMARC. Deze moderne internetstandaarden dragen bij aan het voorkomen van cybercriminaliteit zoals spam of phishing. Uit de meting blijkt dat het aantal overheden met DNSSEC sinds de nulmeting is gegroeid met 23 procent, het gebruik van TLS nam toe met 2 procent, voor TLS+NCSC is 17 procent en voor DKIM bedraagt het 11 procent. Het gebruik van de internetbeveiligingstandaarden SPF en DKIM nam voor elk onderdeel met 18 procent toe.

Adoptieplannen lastig haalbaar

Forum Standaardisatie concludeert dat het onlangs gestelde doel van het Nationaal Beraad, dat de standaarden eind 2017 overal worden toegepast, niet gehaald gaat worden. De adoptiegraad zal, gebaseerd op de huidige snelheid van de groei, blijven steken op 71 procent. Op dit moment behalen 7 gemeenten een 100 procent score op de vijf gestelde standaarden conform NCSC. Er zijn 21 gemeenten die de standaarden behalen zonder NCSC.

Actief inzetten op implementatie

De metingen van Forum Standaardisatie hebben ertoe geleid dat het Nationaal Beraad in februari 2016 de ambitie uitsprak de standaarden versneld te willen adopteren. Dit betekent concreet dat voor deze standaarden niet het tempo van ‘pas-toe-of-leg-uit’ wordt gevolgd, maar dat actief wordt ingezet op implementatie van de standaarden op de korte termijn.

Bron: Binnenlands Bestuur

 

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in