Overslaan en naar de inhoud gaan

Greenpeace deelt gif uit bij Philips

De "Ghanese souvenirs" die Greenpace uitdeelt zijn 135 kleine flesjes met water dat zwaar vervuild is door giftige stoffen uit illegaal gedumpte elektronica. Voor Philips-topman Gerard Kleisterlee is een extra grote fles bij de receptie van het hoofdkantoor afgegeven. De vloeistof is opgeschept uit een zwaar vervuild meertje naast de grootste schrootmarkt van Ghana.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Een woordvoerster van Greenpeace zei vanochtend tegen het ANP dat veel werknemers van Philips de flesjes, die er nogal vies uitzien, niet wilden aannemen. Een folder accepteerden ze meestal wel.

Afgelopen zomer publiceerde Greenpeace een rapport waaruit bleek dat afgedankte producten van westerse elektronicabedrijven op grote schaal in ontwikkelingslanden terechtkomen. "Lucht, bodem en water raken er vervuild met een cocktail van onder meer dioxines, weekmakers en lood", aldus Greenpeace. Dit ondanks de inzamel- en recyclingprogramma's die de laatste jaren in veel landen, waaronder Nederland, zijn ingevoerd.

Greenpeace wil de achttien grootste elektronicafabrikanten daarop aanspreken. Zij worden verantwoordelijk gesteld voor een milieuvriendelijke verwerking van hun afgedankte producten. De milieuroganisatie wil dat Philips overal waar het bedrijf producten op de markt brengt, de afgedankte apparaten inzamelt en recyclet.

Uit het rapport kwam naar voren dat "opvallend veel" van de in Ghana aangetroffen elektronica door Philips is gemaakt. Concurrenten als Dell en Sony zouden op milieugebied beter presteren. Greenpeace heeft een deel van het gif uit gesloopte elektronica teruggehaald uit het West-Afrikaanse land om er vandaag actie mee te voeren.

Philips zegt in een reactie geschokt te zijn door de bevindingen van Greenpeace in Ghana, meldt het ANP. "Wij exporteren echter geen afval. Kennelijk zijn er zwakke schakels in het inzamelings- en recyclingsysteem waarvan bepaalde personen gebruik maken." Het concern wil het systeem verbeteren, maar daarvoor is volgens een woordvoerster een bredere aanpak nodig met regeringen en andere bedrijven.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in