Overslaan en naar de inhoud gaan

Nederland keldert in mondiale digitaliseringsindex

Nederland raakt zijn toppositie als toonaangevend land op het gebied van digitalisering kwijt. Op de EDI-ranglijst duikelt Nederland van een 4e naar de 9e plek in een jaar tijd. China maakte de omgekeerde beweging. De rest van de top 10 bleef vrijwel ongewijzigd.
dalende lijn
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De terugval van Nederland is vooral te wijten aan de daling van de connectiviteitsscore, concludeert Johan Geeroms, Risk Director van kredietverzekeraar Euler Hermes Nederland. Voor de Euler Hermes Digitalization Index (EDI) legt de organisatie 115 landen langs de lat op 5 criteria: connectiviteit, marktomvang, regelgeving, logistiek en kennis. Geeroms: "Op zichzelf is de connectiviteit goed hier, maar het lukt niet om de vooruitgang die we elders zien bij te benen."

Het probleem heeft volgens Geerom te maken met het feit dat IT-bedrijven de grootste moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Maar ook investeringen in de platformeconomie blijven achter. De overheid zou het voortouw kunnen nemen bij standaardisering en het stimuleren van data-uitwisseling bij concrete platform-experimenten met betrekking tot bijvoorbeeld mobiliteit, zorg, energie, de bouw en de industrie. Hij verwijt de overheid nu grote woorden in de mond te nemen, zoals dat Nederland dé digitale koploper van Europa moet worden, maar de daadwerkelijke steun van de overheid valt bar tegen bijvoorbeeld bij de stimulering van het onderzoek naar en de toepassing van kunstmatige intelligentie.

De overheid zou meer kunnen doen aan het wegnemen van barrières voor start ups en het mkb om met AI aan de slag te gaan, door toegang tot investeringskapitaal. De overheid zou dit kunnen aanjagen, bijvoorbeeld door regels te versoepelen om het investeringsklimaat aantrekkelijker te maken.

Nieuwe snelgroeiers dienen zich aan

De VS, Duitsland en Denemarken vormen ook dit keer de top 3 in de EDI-ranglijst. De VS steekt met kop en schouders boven de rest uit. Onder meer dankzij het kennisecosysteem en gunstige regelgeving. De opkomst van China lijkt niet te stoppen. In de drie jaar tijd steeg het land van de 17e plaats naar de plek 4. Ook Hong Kong, Zuid-Korea en Vietnam horen tot de sterkste stijgers. Dat geldt eveneens voor Saudi-Arabië: van 53 naar 41. Dit bevestigt de bereidheid van het land om over te schakelen naar een nieuw groeimodel.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in